Menu

Rotterdam, 'Militairen Mei 1940'

Rotterdam, 'Militairen Mei 1940'

Geschiedenis


Het monument 'Militairen Mei 1940' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 aan de verdediging van de stad hebben bijgedragen. Ook worden met het gedenkteken de 112 militairen herdacht die daarbij zijn gesneuveld.

Bij het uitbreken van de oorlog werd Rotterdam in de Vesting Holland als 'veilige stad' beschouwd. De generale staf had de stad tot het belangrijkste centrum van de Etappen- en Verkeersdienst gemaakt. Er waren grote hoeveelheden legergoederen opgeslagen, bestemd voor onderdelen in het hele land. Op het terrein van de Rotterdamse Lloyd was het hoofdkwartier van het Depot Vaartuigendienst gevestigd. Ook was in het begin van de mobilisatie in 1939 het Depot Genietroepen, ver van een eventuele frontlinie, naar het 'veilige' Rotterdam overgeplaatst.

De genie vormde het grootste onderdeel in Rotterdam. In totaal waren er op 10 mei 1940 7.150 militairen in Rotterdam. Van hen waren slechts 1.100 soldaten en onderofficieren en 32 officieren geschoold voor het gevecht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Militairen Mei 1940' in Rotterdam is een marmeren gedenkplaat met een reliëf en een bronzen plaquette. Op het reliëf is een afbeelding van de Maasbrug aangebracht, omgeven door een lauwerkrans.

Teksten
De tekst op het reliëf luidt:

'TER
EERBIEDIGE NAGEDACHTENIS
MEI 1940
AAN HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de bronzen plaquette luidt:

'ONTHULD 4 MEI 1950
UIT ERKENTELIJKHEID JEGENS ALLEN,
DIE TOT DE VERDEDIGING VAN ONZE
STAD HEBBEN BIJGEDRAGEN.

DE BURGERIJ VAN ROTTERDAM'.

Overige info


Locatie
Het monument is bevestigd op de muur van het wachtershuisje bij de oprit van de vroegere Maasbrug (de Willemsbrug), gelegen aan de Boompjes in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief