Menu

Simpelveld, gedenkkruis

Simpelveld, gedenkkruis

Geschiedenis


Het herdenkingskruis herinnert de inwoners van Simpelveld aan de onbekende evacuatie van 30.000 Kerkradenaren op 25 september 1944 en de 13 doden die daarna op deze plek vielen, terwijl de Amerikanen en Duitsers een wapenstilstand van 24 uur overeen waren genomen. 

De 30.000 Kerkradenaren zochten die 25 september 1944 hals over kop hun boeltje bij elkaar en vertrokken vanuit het centrum van Kerkrade richting Kaalheide naar bevrijd gebied te Spekholzerheide. Met bolderwagentjes, kruiwagens en kinderwagens, volgestouwd met de eerste levens behoeften, werd de tocht ingezet. Men ging richting Imstenrade, Huls, Ubachsberg en Heerlen. Hier werden ze ondergebracht in schuren en stallen. De mensen waren in die tijd erg behulpzaam. Later vertrok men naar diverse dorpen in het Heuvelland zoals Wijlré, Mechelen, Gulpen en nabijgelegen plaatsen. Ter hoogte van Imstenrade-Keverberg daalde een spervuur van Duitse granaten neer op de lange rij vluchtende Kerkradenaren. Mensen vluchten nog sneller, vielen over elkaar heen, kinderen werden in de paniek onder de voet gelopen. Tientallen mensen werden gewond en 13 Kerkradenaren kwamen om in het spervuur.
 

Oprichting
In 2010 nam Marc Hermans contact op met Frans Abels van hoeve Keverberg en besloten zij om er een kruis te plaatsen op de plek des onheils. 

Onthulling
Het gedenkkruis is op 25 september 2010 onthuld door Marc Hermans en Frans Abels. Een kleine honderd mensen waren aanwezig tijdens deze plechtigheid en zij werden toegesproken door o.a. de burgemeester van Simpelveld, dhr. Bogman.

Info


Vorm en materiaal
Het gedenkkruis in Simpelveld (gemeente Simpelveld) bestaat uit een kruis van metaal op een sokkel van beton. Op deze sokkel is een zwarte plaquette met tekst aangebracht.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Keverberg op de Huls in Simpelveld (gemeente Simpelveld).

Bron
Dhr. Marc Hermans.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief