Menu

Sluiskil, Crashmonument

Sluiskil, Crashmonument

Geschiedenis


Het monument voor Luitenant Boudry in Sluiskil (gemeente Terneuzen) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse luitenant Erwin Emile Boudry die op 17 september 1944 door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.

Op 17 september 1944 was luitenant Boudry betrokken bij de aanval op Duitse troepen die de Westerschelde overstaken bij Terneuzen. Iets van de anderen afgedwaald, werd hij neergeschoten door luchtdoelgeschut in Sluiskil. Zijn vliegtuig ontplofte toen het de grond raakte.

De Franse Luitenant was al vanaf het begin bij de oorlog betrokken. In Juni 1940 werd hij krijgsgevangen genomen door de bezetter tijdens de verdediging van Duinkerken. Hij kwam in Stalag 1A in Koeningsberg in Oost-Pruisen terecht. In februari 1941 wist hij te ontsnappen en vluchtte naar Rusland, waar hij aanvankelijk voor een spion werd aangezien. Na een tijd te hebben doorgebracht in een kamp ten zuiden van Moskou, vluchtte hij opnieuw en kwam in december 1941 in Engeland terecht. Daar werd hij door de R.A.F. opgeleid tot vliegenier en werd hij ingedeeld in squadron 340.

Het monument is onthuld in 2015.

Info


Vorm en materiaal
Het Crashmonument in Sluiskil (gemeente Terneuzen) bestaat uit drie onderdelen. Een gedenksteen van zwart natuursteen met tekst en een foto, een silhouette van een vliegtuig van roestvast staal en een informatiebord van roestvast staal.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich bij de kruising Minister Lelyplein en de Baljuwlaan te Sluiskil (gemeente Terneuzen).

Bron
Dhr. Maarschalk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief