Menu

Son, 'Monument voor de 101ste Airborne Divisie'

Artiest: Theo van Amstel
Son, 'Monument voor de 101ste Airborne Divisie'

Geschiedenis


Het 'Monument voor de 101ste Airborne Divisie' herinnert de inwoners van Son (gemeente Son en Breugel) aan de geallieerde parachutisten die op 17 september 1944 in het kader van de operatie 'Market Garden' in Son landde.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 


De Sonse heide was de voornaamste landingsplaats voor parachutisten en zweefvliegtuigen. Tijdens de eerste drie dagen van operatie 'Market Garden' was Son de commandopost van de 101ste Airborne Divisie. 

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Onthulling
Het monument is geplaatst in 1969.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de 101ste Airborne Divisie' in Son (gemeente Son en Breugel) is een abstracte beeld, geplaatst in een fontein.

Tekst
De inscriptie op de rand van de fontein luidt:

'101'.

Wijziging
Het monument stond oorspronkelijk op het Raadhuisplein. Later is het verplaatst naar het 17 Septemberplein.

Overige info


Bronnen

  • Heemkundekring Son en Breugel;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • Gemeente Son en Breugel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief