Spijkenisse, 'De Spijkenisser brug'

Spijkenisse, 'De Spijkenisser brug'

Geschiedenis


Het monument 'De Spijkenisser brug' herinnert de inwoners van Spijkenisse (gemeente Nissewaard) aan de oude brug die tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderdeel was van de verdedigingslinie van de bezetter.

Tijdens de oorlog maakten de verdedigingswerken rond de toegangen naar de hefbrug over de Oude Maas in Spijkenisse deel uit van een linie achter de 'Atlantik Wall'. Alleen al in de Molendijk en de Lange Schenkeldijk liet de bezetter maar liefst 176 'eenmansputjes' en nog eens 59 mitrailleursnesten graven. Daarnaast werden zowel in deze dijken als in het Noordeinde, de tram-oprit en in de Groene Kruisweg 'Rommel-asperges' (genoemd naar een Duitse generaal) geplaatst. Dit zijn stukken spoorrails van circa drie meter lang, die schuin en voor de helft in beton gestort werden. Tussen deze versperringen werden voor de dijken anti-tankgrachten gegraven en erachter betonnen bunkers gebouwd. Bovendien bouwde de bezetter in en op de Groene Kruisweg zware betonnen muren met een nauwe, afsluitbare doorgang.

Nadat Hitler eind 1943 opdracht had gegeven tot inundatie (d.w.z., het onderwater zetten van lage landen als middel tot verdediging) van het hele kustgebied, wierpen de bewoners in de vrieskou van februari 1944 bezuiden zowel Spijkenisse als Hekelingen noodkaden op om de dorpen tegen het water te beschermen. Ondanks deze maatregel moest Hekelingen toch evacueren. De meeste inwoners vonden onderdak in Spijkenisse of op de Welplaat. In dat voorjaar werden de burgers ook gedwongen alle bomen af te zagen en de stammen in te graven in de niet onder water staande weilanden. Ze moesten die palen onderling verbinden met ijzerdraad om op deze wijze luchtlandingen te bemoeilijken.

Onthulling
De gedenkplaat is op 5 mei 1985 bij het herplaatste toegangsportaal aangebracht.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'De Spijkenisser brug' in Spijkenisse (gemeente Nissewaard) is een plaquette met in reliëf een afbeelding van de oude burg met een schip.

Symboliek
De gedenkplaat is een symbool van vrijheid.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Spijkenisse;
  • Spijkenisse in Oorlogstijd, samengesteld door Jan de Baan (Sijthoff Handelsdrukkerijen Brielle, 1990).
Menu