Menu

Tanjung Priok, Plaquette op Ereveld Ancol

Geschiedenis


Ancol ligt op de plaats waar tijdens de oorlog vele executies plaatsvonden. Honderden Nederlandse burgers en geallieerde strijdkrachten, mannen en vrouwen, werden hier geëxecuteerd.

Na de capitulatie van Japan zetten de Japanners op deze plek een geïmproviseerd monument neer: een cementen zerk, een houten kruis en een marmeren plaat met als tekst: "begraafplaats overledenen". Pas na de oorlog werden de slachtoffers door de legergravendienst herbegraven. Weer werd er een tijdelijk monument neergezet. Het huidige monument werd pas later gebouwd.

Op het ereveld Ancol liggen tegenwoordig meer dan 2.000 Nederlanders, waarvan een groot deel naamloos, begraven. Na de oorlog waren de graven verdeeld over een 22-tal begraafplaatsen in geheel Indonesië, welke tussen 1946 en 1950 waren aangelegd. Op verzoek van de Indonesische regering werden deze graven in de jaren 60 gecentreerd op het eiland Java. In dit kader werden stoffelijke resten uit de volgende plaatsen op Ancol herbegraven:

Bandjermasin (1961)
Medan (1966)
Makasser (1968)
Mandor (1986)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de plek al gebruikt als begraafplaats door de Japanse bezetter van Nederlands-Indië. Direct na de oorlog is bezochten Nederlandse autoriteiten het terrein. Nadat duidelijk bleek dat het terrein inderdaad diende als executieplek en het graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers herbergde is het terrein schoongemaakt en zijn de stoffelijke resten zo veel mogelijk verzameld en geïdentificeerd. Daarnaast is de grond geëgaliseerd, opgehoogd en gedraineerd.

Onthulling
Op 14 september 1946 is het ereveld ingewijd. Hierbij waren aanwezig: luitenant-generaal H.J. van Mook, toen de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Indië, generaal E.C. Mansbergh, luitenant-generaal S. Spoor, viceadmiraal A.S. Pinke en verder Amerikaanse, Franse en Chinese consulaire vertegenwoordigers.

Info


Vorm en materiaal
Op het ereveld Ancol te Tanjung Priok bevindt zich een plaquette met tekst. De plaquette  is aangebracht op een hemelboom, waar volgens een ooggetuige vele executies plaatsvonden. Op de plaat staat het gedicht 'For the Fallen' van Laurence Binyon.

Overige info


Locatie
Het Ereveld Ancol (ook wel Ereveld Antjol genoemd) ligt aan de kust bij Jakarta (Tanjung Priok) in Indonesië. 

Bron
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief