Menu

Tiel, monument op de Joodse begraafplaats

Tiel, monument op de Joodse begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de Joodse begraafplaats in Tiel is opgericht ter nagedachtenis aan achttien leden van de Joodse Gemeente Tiel die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de joodse slachtoffers luiden:

Jozef Bartels, Rebekka van Buuren, Samuel Joseph van Buuren, Suzanne van Buuren, Mietje van Buuren-Goldsmid, Rosina Cohen-Levie, Izak Dasberg, Jacob Elburg, Johanna Elburg, David Solomon Gersons, Rika van der Horst, Antje Jeannette Kalker, Izak Kalker, Maria Kalker-van Blijdenstijn, Mozes Levie Kalker, Amalia de Winter, Louis Salomon de Winter, Robert de Winter, Samuel de Winter (1897), Samuel de Winter (1878), Roosje de Winter-Oppenheimer en Henriette de Winter-Polak.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Tiel is een uit bakstenen opgetrokken zuil, waarop een natuurstenen gedenkplaat is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'"OVER DIT ALLES WEEN IK BITTERE TRANEN,
MIJN OOG, MIJN OOG HET HUILT ZICH UIT IN WATER,
WANT VERRE IS VAN MIJ EEN TROOSTER,
DIE MIJ DEN MOED HERGEEFT.
MIJN ZONEN ZIJN VAN HUN GELUK BEROOFD,
WANT DE OVERMACHT VERKREEG DE VIJAND."
KLAAGLIEDEREN 1:16.'

Hieronder zijn de namen van joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.

Wijzigingen
In september 2016 is het monument door een vrijwilliger gerestaureerd. Hierbij zijn het metalen "in memoriam" dat oorspronkelijk boven op het monument stond en de Davidsster met de jaartallen 1940-1945 teruggeplaatst.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief