Menu

Veen, Nederlands grafmonument

Veen, Nederlands grafmonument

Geschiedenis


Het Nederlands grafmonument in Veen (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. In het bijzonder worden vijf medeburgers herdacht die op 8 maart 1945 door de bezetter op Fort De Bilt in Utrecht zijn gefusilleerd.

De namen van deze vijf slachtoffers luiden: Cornelis van Ballegooijen, Arie de Bruijn, Willem Franciscus Colet, Cornelis Mari Hazaleger en Gerrit Tameris.

Gesneuveld als militair op 13 mei 1940: Arie van Meeteren.

Slachtoffers van het bombardement op slagerij J. van Tilborg op 5 januari 1945: de heer Huizer (evacué uit Zeeland), Adriane Cornelia de Joode, Arie de Joode, Jacob Marius de Joode, Adriana Cornelia 't Lam (echtgenote van J.C. van Tilborg), Ivo 't Lam, Cornelia van Tilborg (echtgenote van A. de Joode), Jan Cornelis van Tilborg, Leendert van Tilborg en Martijntje Sack (echtgenote van H. Duijster).

Overleden op 15 januari 1945 door granaatvuur: D. Verbeek en L. Verbeek.

Doodgeschoten in de nacht van 15 op 16 januari 1945 wegens het weigeren van een bevel van de bezetter: de heer D. Nieuwkoop.

Overleden op 22 februari 1945: J. Nieuwkoop.

Overleden op 15 maart 1945: Jopie Vos.

Bij het monument vindt jaarlijks op 4 mei een kranslegging plaats.

Info


Vorm en materiaal
Het Nederlands grafmonument in Veen (gemeente Altena) is een betonnen sarcofaag, geplaatst voor een muur met een ingemetselde plaquette van zandsteen. Op de muur zijn hardstenen ornamenten (de Nederlandse leeuw en twee lauwerkransen) aangebracht. Het monument is 2 meter 65 hoog, 2 meter breed en 2 meter 70 diep.

Teksten
De tekst boven de gedenksteen luidt:

'DEN VADERLANT GETROUWE
BLYF ICK TOT IN DEN DOET'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'WILLEM F. COLET
GEB. 26 SEPTEMBER 1905

GERRIT TAMERIS
GEB. 12 SEPTEMBER 1909

CORN. HAZELEGER
GEB. 7 MAART 1915

C. V. BALLEGOOIJEN
GEB. 17 AUGUSTUS 1920

GEVALLEN VOOR HET VUUR-
PELETON OP FORT DE BILT
TE UTRECHT 8 MAART 1945'.

Overige info


Locatie
Het grafmonument bevindt zich op de begraafplaatst aan de rechterzijde van de N.H. kerk, gelegen aan de Grotestraat in Veen (gemeente Altena).

Bron
Gemeente Altena.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief