Veenendaal, monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek

Veenendaal, monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek

Geschiedenis


Het 'monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek' in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is door de buurtbewoners als dank opgericht. In de laatste dagen van de oorlog werd de buurtbewoners door de directie een veilige schuilplaats geboden in de kelder onder de fabrieksgebouwen van de D.S. van Schuppen, beter bekend als de Scheepjeswolfabriek.

De buurtbewoners vonden een veilige schuilplaats in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Zij verbleven vanaf 17 april tot en met 9 mei 1945 in de kelder van de D.S. van Schuppen aan de Zandstraat in Veenendaal.

Oud-wethouder Borry Vrieling herinnert zich de oorlogsdagen van april/mei 1945 nog heel goed: ,,Ik weet nog goed dat we wekenlang bijna hele dagen in de kelder van de Scheepjeswolfabriek zaten omdat er vanuit Ede op Veenendaal werd geschoten. Her en der vielen er granaten neer zoals bijvoorbeeld op de Julianakerk, waar dwars door de toren heen geschoten is. Maar ook op de toren van de fabriek van de D.S. van Schuppen werd geschoten. Er waren in de kelder diverse vakken en in één zo'n vak, waar her en der nog wol lag, zaten mijn ouders en ik. Soms gingen we even naar buiten om in ons huis nabij de hoek van de Zandstraat/Fluiterstraat snel wat voedsel te halen maar er waren dagen bij dat je hooguit maar een uur naar buiten mocht. De dominees D. van Enk en R. Kok kwamen op zondag naar de kelder toe en hielden dan een kerkdienst. In de kelder was ook nog een ziekenhuisje maar daar kwamen wij nooit."

Oprichting
De oprichting van het monument was het initiatief van een spontaan gevormde commissie van buurtbewoners die een gedenksteen lieten maken.

Onthulling
De onthulling van de gedenksteen vond plaats op 18 mei 1946 om 15.00. De steen werd door het oudste lid van de commissie van buurtbewoners overhandigd aan directeur Frederiks van de D.S. van Schuppen. Het was een feestelijke dag en na aanvaarding van de gedenksteen en dankbetuigingen door de directeur Frederiks nodigde hij iedereen uit voor thee met gebak.

Op vrijdag 3 mei 1991 werd de steen door wethouder Borry Vrieling opnieuw onthuld op de nieuwe locatie.

Info


Vorm en materiaal
Het 'monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek' in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is een marmeren gedenksteen waarop met gouden letters een tekst is gegrift.

Symboliek
De steen vertolkt de dankbaarheid van allen die vanaf 17 april tot en met 9 mei 1945 in de kelder van de D.S. van Schuppen aan de Zandstraat in Veenendaal hebben gewoond.

Wijziging
De gedenksteen was oorspronkelijk ingemetseld nabij de portierslodge van de D.S. van Schuppen aan de Zandstraat in Veenendaal. Eind jaren tachtig werd de Scheepjeswolfabriek afgebroken, toen heeft Borry Vrieling, die op dat moment wethouder was in Veenendaal, ervoor gezorgd dat de steen, waarop ook de naam van zijn vader staat, een plaats kreeg op de huidige locatie bij de roltrap in de kelder van het Scheepjeshof complex. Op vrijdag 3 mei 1991 werd de steen opnieuw onthuld. is de tweede onthulling door hem verricht.

Overige info


Locatie
Het 'monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek' is ingemetseld bij de roltrap in de Scheepjeshof in Veenendaal (gemeenten Veenendaal).

Bron
Veenendaalse Krant van 4 maart 2010.

Menu