Veghel, 'Monument voor Nederlandse Militairen'

Artiest:Herman Walstra
Veghel, 'Monument voor Nederlandse Militairen'

Geschiedenis


Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Veghel is geplaatst ter nagedachtenis aan de zes militairen van het 17de Regiment Infanterie (I-II-17 R.I.) en één militair van het 2e Regiment Infanterie (2-II-2 R.I), die hier op 11 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Luitenant A.J.C. van Beers, soldaat W.C. Blankers, korporaal J. Doornheim, sergeant J.Th. van der Linden, soldaat H. van Oosterhout, soldaat W.P. Prinsen en soldaat P. Vogelsangs.

Op 10 mei 1940 kregen troepen van de Peelraamstelling rond Boekel het bevel van de commandant van de Peeldivisie zich terug te trekken op de Zuid-Willemsvaart. Bij Veghel werd langs het kanaal een front met een lengte van 12 kilometer gevormd door drie infanterie-eenheden: I-13 R.I., 1-II-17 R.I. en 2-II-2 R.I. Op 11 mei 1940 bereikte de bezetter het kanaal. Bij de gevechten die toen ontstonden zijn zeven Nederlandse militairen omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van oud-sergeant A.J. Hellemonds van het 17de Regiment Infanterie, een van de regimenten die het kanaal verdedigden nadat ze de zogeheten Peel-Raamstelling bij Boekle hadden moeten verlaten, vanwege de Duitse overmacht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 november 1941.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Veghel bestaat uit twee delen: een staande en een liggende gedenksteen.

De staande hardstenen gedenksteen is rechthoekig en geplaatst op een bakstenen voetstuk. Op de voorzijde van gedenksteen zijn de heraldische wapens van Nederland (links) en Veghel (rechts), drie kruizen en een tekst in kapitalen aangebracht. De achterzijde en zijkanten zijn onbewerkt.

Voor de gedenksteen ligt een hardstenen gedenksteen met daarop een tekst in kapitalen en portretfoto's van de zeven slachtoffers die herdacht worden met dit monument.

Teksten
De tekst op de staande gedenksteen luidt:

'DEN VADERLANDT GHETROUWE
BLIJF ICK TOT IN DEN DOET:

HIER SNEUVELDEN OP 11 MEI 1940
LT: A.J.C. VAN BEERS [DAVIDSTER] 1911
SERG: J.TH. V.D. LINDEN [DAVIDSTER] 1917
KORP: J. DOORNHEIM [DAVIDSTER] 1917
SOLD: W.C. BLANKERS [DAVIDSTER] 1908
SOLD: H. V. OOSTERHOUT [DAVIDSTER] 1917
SOLD: W.P. PRINSEN [DAVIDSTER] 1917
VAN DE 1-II-17 R.I. EN VAN DE 2-II-2 R.I.
SOLD: P. VOGELSANGS [DAVIDSTER] 1912'.

De tekst op de liggende gedenksteen luidt:

'ZIJ SNEUVELDEN VOOR ONZE VRIJHEID
OP 10 MEI 1940'.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de zuidkant van de Zuid-Willemsvaart in Veghel, ongeveer 400 meter van sluis IV.

Bronnen

  • Gemeente Veghel;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539;
  • Prudent Staal.

Voor meer informatie
Corridor naar het verleden van dr. E. Govers.

Menu