Menu

Vinkel, 'Spitfire-monument'

Artiest: Marc Jansen
Vinkel, 'Spitfire-monument'

Geschiedenis


Het ‘Short Stirling-monument’ in Vinkel (gemeente Maasdonk) herinnert aan de crash van een Spitfire LF.IXa (registratienummer MJ912) van van No. 414 Squadron RCAF op 16 september 1944. Bij de crash kwamen de piloot van het vliegveld en een inwoner van Vinkel om het leven.De namen van de twee slachtoffers luiden:F/O J.W.H. McEachern (29 jaar) en Antoon Ploegmakers (47 jaar).Voorafgaande aan operatie Market Garden werden vanaf vliegvelden in België verschillende ondersteuningsvluchten uitgevoerd, zoalsverkenningsvluchten of aanvallen op Duitse posities. Bij een van de missies werd de Spitfire van F/O J.W.H. McEachern geraakt door luchtafweergeschut. Ooggetuigen zagen het vliegtuig langzaam en laag en met een spoor van rook in de lucht vliegen met een tweede Spitfire als begeleiding.Het vliegveld probeerde een noodlanding te maken in een akker bij de Vinkelsestraat, waar op dat moment Antoon Ploegmakers en zijn vrouw Gertruda Wonders aardappels aan het rooien waren. De Spitfire kwam recht op Antoon af en de noodlanding mislukte waardoor het vliegtuig crashte. Antoon probeerde nog te vluchten maar werd door rondvliegende brokstukken dodelijk getroffen en stierf direct in bijzijn van zijn vrouw. Ook de piloot, J.W.H. McEachern, kwam bij de crash om het leven. Hij ligt begraven op het r.k. kerkhof in Heesch.Onthulling De officiële onthulling vond plaats op 4 mei 2022 door mevr. Marietje Ploegmaker, dochter van Antoon en Gertruda.

Info


Vorm en materiaal Het 'Spitfire-monument' in Vinkel (gemeente Maasdonk) bestaat uit een groep van drie houten paaltjes waarop zwarte glazen plaatjes zijn aangebracht. Op twee plaatjes zijn de foto's en de namen van J.W.H. McEachern (piloot van de Spitfire) en van Antoon Ploegmakers (een inwoner van Vinkel) gegraveerd. Op het derde plaatje staat het embleem van No. 414 Squadron RCAF. De paaltjes staan in een driehoekig perkje, afgescheiden met een natuurstenen border. Rondom de paaltjes is lage beplanting aangebracht. Voor het monument is een plateau van klinkers aangelegd. Naast het monument staat een informatiebord waar op achtergrond informatie wordt gegeven.

Overige info


Locatie Het monument is geplaatst langs de kant van de Vinkelstraat ter hoogte van de kruising met Huis Deelen in Vinkel (gemeente Maasdonk). Bron

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief