Menu

Vlaardingen, plaquette in het NS-station

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Vlaardingen, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Vlaardingen is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen.

De naam van het slachtoffers luidt:

Gerrit van der Meijden.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 14 juli 1948.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Vlaardingen is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
GERRIT VAN DER MEIJDEN'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijziging
De plaquette heeft naar aanleiding van de verbouwing van het station sinds november 2017 een nieuwe plek gekregen. De plaquette hangt nu aan de noordgevel van het stationsgebouw onder de gerestaureerde overkapping  aan de Parallelwegzijde. De plaquette hing voorheen n de hal van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Vlaardingen.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat hangt aan de noordgevel van het stationsgebouw onder de gerestaureerde overkapping  aan de Parallelwegzijde te Vlaardingen (gemeente Vlaardingen).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief