Menu

Wageningen, 'De Waterlelie'

Artiest: Pim Wever
Wageningen, 'De Waterlelie'

Geschiedenis


Het monument 'De Waterlelie' in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan elf Wageningse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de omgekomen militairen luiden:
G. van Aggelen, A.H. van Beek, J.H. Eikhoudt, F. Penters, J. van de Peppel, D.W. Rookmaaker, G. Schouten, H.W. Schraagen, A.H. Soeteman, J. Witman en P.J.J. Wolters.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van M. Brink en P.G.M. Zents.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 september 2010 door G. Hakkenberg, drager Militaire Willemsorde en luitenant-kolonel der artillerie b.d. F.T. Dürst Britt. Zij werden geassisteerd door leerlingen van groep 6 van de Kardinaal Alfrinkschool. De leerlingen droegen gedichten voor, hesen de vlag en maakten foto's. Deze school heeft het monument ook geadopteerd en zij kregen van de burgemeester van Wageningen, G.J.M. van Rumund, een logboek waarin de leerlingen, gedurende drie jaar, hun ervaringen met de verzorging van het monument gaan bijhouden. Het monument is na de onthulling overgedragen aan de gemeente Wageningen.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'De Waterlelie' in Wageningen is een sculptuur van edelstaal in de vorm van een waterlelie met twaalf bloembladeren. Elf bloembladeren zijn dicht en één is open. De sculptuur is geplaatst op vier natuurstenen met inscriptie.

Tekst
Op drie van de vier stenen staan de namen van elf, in voormalig Nederlands-Indië, omgekomen Wageningse militairen. Op de ander steen staat het onderwerp van het monument.

Symboliek
De waterlelie bestaat uit abstracte bloembladeren, waarvan er elf heel zijn en één een open einde heeft. Het open einde representeert de aantasting van wat eens volmaakt was. Op één steen staat ook een geabstraheerde weergave van een, op het water drijvende, waterlelie. Dit is volgens de ontwerper Pim Wever een: "...verwijzing naar het water, koud en kil, waarin de lelie tot het diepste wortelt."

Overige info


Locatie
Het monument'De Waterlelie' is geplaatst aan de Nudestraat te Wageningen.

Bron
Wageningen 1940-1945.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief