Menu

Wageningen, monument voor Z.K.H. Prins Bernhard

Artiest: Hannah van Munster
Wageningen, monument voor Z.K.H. Prins Bernhard

Geschiedenis


Het monument voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan de prins.

Met dit gedenkteken wil de gemeente de verbondenheid tussen de Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, ereburger van de stad, en de stad Wageningen tot uitdrukking brengen. Met de plaatsing van de plaquette komt de gemeente tegemoet aan de wens die bij veel Wageningers leeft: een gedenkteken voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

In Hotel de Wereld ondertekende op 5 mei 1945 de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz de overgavebevelen ('Orders on the surrender'¹) in bijzijn van generaal Charles Foulkes (opperbevelhebber van het Canadese bevrijdingsleger) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 1 december 2005 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Pieter Christiaan.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard te Wageningen is een bronzen reliëf. Op de plaat is een afbeelding van de prins aangebracht.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
Z.K.H.
PRINS BERNHARD DER NEDERLANDEN
VERBONDEN MET WAGENINGEN EN
DE STRIJD
VOOR VREDE EN VRIJHEID.'

Overige info


Locatie
De plaquette is aangebracht op de gevel van Hotel De Wereld, gelegen aan het 5 Mei Plein te Wageningen.

Bron
Gemeente Wageningen.

Noot
¹ Op 4 mei 1945, om 18:30 werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. Het document van overgave ('Instrument of surrender') treedt op 5 mei om 08:00 uur in werking. De Duitse vijandelijkheden in Nederland stoppen en Nederland is bevrijd. Vandaar dat wij op 5 mei onze vrijheid vieren. In Wageningen zijn op 5 mei de bevelen ter implementatie van het document van overgave getekend, de zogenaamde overgavebevelen ('Orders on the surrender').

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief