Menu

Wageningen, Vrijheidsvuur

Artiest: Hanshan Roebers
Wageningen, Vrijheidsvuur

Geschiedenis


Het Vrijheidsvuur in Wageningen, de stad van de Bevrijding, is een herinnering aan de bevrijding en het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Over de totstandkoming van het monument is veel discussie geweest. Het monument is in 2004 ontworpen door Hanshan Roebers in opdracht van de gemeente Wageningen ter herinnering aan 60 jaar bevrijding. Door discussie over de vorm van het monument heeft plaatsing uiteindelijk tot 2011 op zich laten wachten.

Onthulling
Het monument is in de nacht van 4 en 5 mei 2011 onthuld door de Engelandvaarder en voormalig secretaris van 51th Highland Division heer A.T. de Winter en jhr. ir. H. de Ranitz, voorzitter Stichting 18 september Eindhoven. Beide personen zijn symbolisch betrokken bij de geschiedenis van het vuur van de bevrijding. De onsteking van het vuur bij de onthulling markeerde tevens de start van de Bevrijdingsvuurestafette.

Info


Vorm en materiaal
Het Vrijheidsvuur in Wageningen is een uitschuifbare koperen zuil, bestaande uit drie delen, met op de top van de zuil een brandende vlam. Het Vrijheidsvuur brandt altijd.

Overige info


Locatie
Het monument staat vlakbij Hotel de Wereld/ het 5 mei plein aan de Generaal Foulkesweg, bij studentenvereniging Ceres.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief