Wolvega, 'Indië-monument'

Artiest:Steenhouwerij Eijgelaar
Wolvega, 'Indië-monument'

Geschiedenis


Het 'Indië-monument' in Wolvega (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan vier dorpsgenoten die tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vier slachtoffers luiden: Teunis van den Brink, Roelof Eijgelaar, Albert Heida en Georg Lourens.

Teunis Johan van den Brink werd geboren op 31 mei 1926 te Tanah Radjah. Hij sneuvelde op 20 mei 1946 te Batavia en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Menteng Pulo te Djakarta.

Roelof Jan Eijgelaar werd geboren op 5 december 1926 in Wolvega. Hij sneuvelde als soldaat op 21 januari 1949 te Pagen Alan en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Pandu te Bandoeng.

Albert Heida werd geboren op 29 november 1927 in Wolvega. Hij sneuvelde als korporaal ten gevolge van een ongeluk te Goenoeng Sarih op 25 februari 1949 en werd begraven op het Ereveld Leuwig Adjah.

Georg Lourens werd geboren op 4 november 1927 in Wolvega. Hij sneuvelde als soldaat in Bandoeng ten gevolge van een auto-ongeluk op 14 maart 1950 en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Pandu te Bandoeng.

Oprichting
Het monument werd aangeboden door de 'Band Nederland-Indonesië'.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Wolvega (gemeente Weststellingwerf) bestaat uit zeven gedenkstenen van witte natuursteen. Dit monument is een symbolisch graf.

Wijziging
Het monument bestond oorspronkelijk uit vier gedenkstenen. Hier zijn later drie soortgelijke stenen aan de rechterzijde bijgeplaatst.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Hortensiastraat te Wolvega (gemeente Weststellingwerf).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.
Menu