Woold, bevrijdingsmonument

Artiest:Willem Sluisken
Woold, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Woold (gemeente Winterswijk) aan het felle gevecht dat kort na de bevrijding van Winterswijk in de buurtschap 't Woold heeft gewoed tussen de geallieerden en de bezetter.

In de loop van Goede Vrijdag (30 maart 1945) naderden de geallieerden Woold. Duitse soldaten, gewapend met mitrailleurs en pantservuisten, verscholen zich in het veld en in boerderijen. Toen duidelijk werd dat de Britten veel dichterbij waren dan gedacht werd, trok de bezetter zich terug. De Duitse tanks reden tussen de grenspalen 762 en 763 achter de Rosenhoeve de grens over. Over en weer begon het schieten. Een aantal tanks werd uitgeschakeld. Tientallen Britse en Duitse soldaten kwamen hierbij om het leven. Na de Slag in 't Woold kregen de gesneuvelde soldaten een tijdelijk graf in de wegberm.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 1985 door Jack Cole en Sydney England, twee toenmalige tankcommandanten. Diezelfde ochtend (voor de onthulling van het bevrijdingsmonument) hebben de twee militairen ieder een boom geplant.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Woold (gemeente Winterswijk) is een gedenksteen van zandsteen. De steen is geplaatst op een gemetseld voetstuk, waarop een bronzen plaquette is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'40 JAAR
IN VRIJHEID
WOOLD - WINTERSWIJK
1945 - 31 MAART - 1985'.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij de driesprong Holdersweg/Meerdinkweg/Roerdinkweg te Woold (gemeente Winterswijk).

Bronnen

  • Vereniging 'Het Museum' te Winterswijk;
  • In het voorbijgaan - kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002).
Menu