Zelhem, herdenkingsmonument

Artiest:Bé Thoden van Velzen
Zelhem, herdenkingsmonument

Geschiedenis


Het herdenkingsmonument in Zelhem (gemeente Bronckhorst) is opgericht ter nagedachtenis aan negen medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan elf geallieerde militairen die in de omgeving van het dorp zijn gesneuveld.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:

E.C. Achterberg, W.J. Anderson, G.N. Bainbridge, J.E. Bawtree, H.A. Brown, W.B.S. Cunychame, A.W. Davies, S. Goede, L.M. Grafgie, W.C. Grant, E.G. Gully, S.J. Haldane, Halkitt, J.D. Heezem, D.J. Heinen, H.J. v.d. Meulen, W. Middeldorp, E. Peppelman, J. Rijpstra en H.W. Wolsink.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Info


Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Zelhem (gemeente Bronckhorst) is een in Franse kalksteen (Euville) uitgevoerd beeld van een staande mannenfiguur die met zijn voet op een rots steunt. Het geheel is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'10 MEI - 1 APRIL
1940 - 1945'.

Het voetstuk bevat tevens de namen van negen Zelhemse oorlogsslachtoffers en van elf geallieerde militairen die in de omgeving van Zelhem zijn gesneuveld. Het beeld is gesigneerd door beeldhouwster Bé Thoden van Velzen.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hengeloseweg/Ruurloseweg te Zelhem (gemeente Bronckhorst).

Bron
Voormalige gemeente Zelhem.
Menu