Menu

Zennewijnen, 'De Roeier'

Artiest: Willem den Ouden
Zennewijnen, 'De Roeier'

Geschiedenis


Het monument 'De Roeier' herinnert de inwoners van Zennewijnen (gemeente Tiel) aan de verzetsman Leendert Papo, die tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde piloten over de Waal naar bevrijd gebied roeide.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995. De bronzen versie van het beeld is onthuld op 5 mei 2003 door loco-burgemeester Gradisen van de gemeente Tiel en burgemeester Jansen van de gemeente Neerijnen. Leerlingen van de gelijknamige Prins Willem Alexanderscholen uit Tiel en Neerijnen ondersteunden hen daarbij.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'De Roeier' in Zennewijnen (gemeente Tiel) is een bronzen beeld van een mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk met gedenkplaat. Het beeld staat symbool voor alle verzetsactiviteiten in de Betuwe, voor alle verzetslieden, bevrijders en slachtoffers.

Wijziging
Oorspronkelijk was het beeld uitgevoerd in gips en ijzer. Door verwering werd het monument echter aangetast. Daarom hebben de gemeenten Neerijnen en Tiel in 2002 besloten het beeld in brons te laten gieten. Het beeld, dat uitzonderlijke afmetingen heeft, is met speciaal transport naar een bronsgieterij vervoerd en werd op 2 mei 2003 teruggezet op een aangepaste sokkel.

Overige info


Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief