Menu

Zuidbroek, 'Joods monument'

Artiest: Anita Franken
Zuidbroek, 'Joods monument'

Geschiedenis


Het 'Joods monument' herinnert de inwoners van Zuidbroek (gemeente Menterwolde) aan de vele joden die tijdens de bezettingsjaren vanuit het opvangkamp Westerbork via de spoorwegverbinding Groningen-Nieuweschans (met Zuidbroek als vaste stopplaats) naar concentratiekampen werden gedeporteerd. Het eerste jodentransport vertrok op 15 juli 1942.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er elf joden in de gemeente Zuidbroek. Zeven van hen hebben de bezettingsjaren niet overleefd.

De namen van de zeven joden die zijn omgekomen luiden:

Komprecht Lion Boomstra, Salomon Miechel Boomstra, Jansje Boomstra-van der Wijk, Benjamin Wolf, Freerk Wolf, Jozef Benjamin Wolf en Johanna Sophia Wolf-Colthof.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was een project op de mavo in Zuidbroek, waar men een onderzoek heeft gedaan naar de jodentransporten via de spoorwegen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 januari 1994 door wethouder N. Boddema.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Zuidbroek (gemeente Menterwolde) is een bronzen beeld van een twee personen die naar mensen in de trein zwaaien. Rechts van het beeld is een zwarte plaquette geplaatst. Het beeld is geplaatst op een cirkelvormig plaveisel. Het beeld is 1 meter 80 hoog.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'1940 - 1945.
TER NAGEDACHTENIS AAN
DE DEPORTATIE VANUIT HET
OPVANGKAMP WESTERBORK
VIA DE SPOORWEGVERBINDING
GRONINGEN - NIEUWESCHANS
MET ZUIDBROEK ALS
VASTE STOPPLAATS'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij het NS-station aan de Stationsstraat te Zuidbroek (gemeente Menterwolde).

Bronnen

  • Gemeente Menterwolde;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief