Nationaal Ereveld Loenen 75 jaar na opening in het licht

Geplaatst op 20 oktober 2024

18 oktober 1949 opende prinses Wilhelmina Nationaal Ereveld Loenen. 75 jaar geleden lagen op het ereveld in de Veluwse bossen zo'n 200 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Inmiddels hebben bijna 4000 mannen, vrouwen en kinderen hier hun laatste rustplaats gevonden. Wilhelmina maakt na de plechtige opening een rondgang langs de graven. Precies 75 jaar later zijn het de honderden deelnemers van de lichtwandeling die ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het ereveld is georganiseerd die in het donker en in stilte over het ereveld wandelen.

Op de donkere begraafplaats is met lichtjes op de graven een pad uitgezet waarlangs in verschillende vormen de verhalen van de oorlogsslachtoffers worden verteld. Bij de recent gesneuvelden wordt de stilte doorbroken door het voorlezen van de namen van militiaren die gesneuveld zijn tijdens diverse (vredes) missies. Even verderop vertelt kleindochter Mirjam Will het verhaal van haar opa, verzetsstrijder Peter Will. Maar ook het verhaal van haar oma en de gevolgen van de dood van haar opa op het gezin. In de uitgelichte kapel speelt marinier Nordin Maouli zijn compositie Unbound. De pianomuziek en het verhaal van Nordin laten een diepe indruk achter bij de wandelaars. De volgende stop is het graf van Anton de Kom, verzetsman en antikoloniaal activist in Suriname. Bij zijn graf wordt door Nericha Marchena een van de brieven voorgelezen die zijn, recent overleden, dochter Judith aan hem schreef. Twee paden verder brengen de jongeren van Theater na de Dam de verhalen van de mensen die recent zijn geïdentificeerde weer tot leven.

De wandeling is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Stichting Vrienden van de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Respect - Adoptie Oorlogsgraven, vfonds, het Cultuurfonds, het Karel Doorman Fonds en de gemeente Apeldoorn.

Menu