Oorlogsslachtoffers Azië herdacht op Nederlandse erevelden in Indonesië

Geplaatst op 15 augustus 2022

Op de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 zijn op de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië en op het Nationaal Ereveld in Loenen de oorlogsslachtoffers herdacht die omkwamen in Azië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op alle erevelden zijn kransen en bloemen gelegd door onder meer de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945, lokale overheidsvertegenwoordigers en andere lokale groepen. De officiële herdenking vond plaats op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo in Jakarta, waar niet alleen namens de Rijksoverheid maar ook door bondgenoten als het Verenigd Koninkrijk en Australië kransen werden gelegd.

Op de Nederlandse erevelden in Indonesië rusten zo’n 25.000 oorlogsslachtoffers. Het gaat hier onder meer om slachtoffers van de Japanse interneringskampen en Nederlandse krijgsgevangenen. Al deze erevelden bevinden zich op Java. In Azië zijn bovendien ook Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven op erevelden van het Gemenebest in Thailand en Myanmar. Hieronder zijn veel slachtoffers die omkwamen bij de aanleg van de berucht Birma-Siam en Pakan Baroe spoorlijnen.

In Nederland is er op het Nationaal Ereveld Loenen stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Op het ereveld bevinden zich zeven Indische kruizen die de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië vertegenwoordigen. Het is een plek om te herdenken voor nabestaanden die de reis naar Indonesië niet (meer) zelf kunnen maken. Daarnaast is het ereveld de laatste rustplaats van tientallen oorlogsslachtoffers die na de oorlog vanuit Azië zijn herbegraven in Loenen. Het symbolische aantal van 77 zonnebloemen is bij enkele van hun graven en bij de Indische kruizen neergelegd op deze herdenkingsdag.

3 Ereveld Menteng Pulo 2
Menu