Podcast: Wie was de man voor wie de Soldaat van Oranje naar Nederland kwam?

Geplaatst op 04 februari 2023

Op 4 februari is het 119 jaar geleden dat verzetsman, journalist en politicus Herman Wiardi Beckman, Stuuf voor vrienden en familie is geboren. Hij was de man die de Soldaat van Oranje had moeten oppikken op het Scheveningse strand. Op zijn geboortedag plaatsen wij een driedelige podcast reeks, waarin we stilstaan bij de vraag: wie was Wiardi Beckman en waarom was hij zo belangrijk?

Voor de oorlog was sociaaldemocraat Wiardi Beckman het jongste lid van de Eerste Kamer. Tijdens de oorlog was hij lid van de redactie van het illegale Parool. Zijn verzetswerk bleef bij koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering in Londen niet onopgemerkt. Zo kwam het dat de Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfsema, in november 1942 naar het Scheveningse strand voer, om Peter Tazelaar af te zetten. Tazelaar moest in het bezette Nederland twee mannen opsporen en hen een paar dagen later weer meenemen naar het Scheveningse strand. Daar zouden ze opgepikt worden en naar Engeland varen. Die scenes zijn wereldberoemd geworden in Nederland door de film Soldaat van Oranje.

Wiardi Beckman was een van die mannen. Hij was in Londen nodig om als minister zitting te nemen in het oorlogskabinet. Maar, wie was Wiardi Beckman en waarom wilde de koningin nu juist hem naar Londen halen?

Anne-Ruth Groen, historicus en podcastmaker, heeft voor de Oorlogsgravenstichting een driedelige podcastserie gemaakt over Wiardi Beckman. In deel 1 horen we wie Wiardi Beckman was, in het tweede deel staat zijn verzetswerk centraal en tot slot hoe het hem vergaat na zijn mislukte
oversteekpoging naar Engeland. Wiardi Beckmans kleinzoon Hidde Halbertsma en Frans Becker, medeauteur van het boek ‘Op verzoek van Hare Majesteit, De oorlog van Wiardi Beckman’ vertellen over zijn leven.

Klik hier voor de links naar de podcast

Menu