Menu

Cato van der Meer-van Creveld

1908 - 1942

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 33 jaar geworden

Geboren op 16-10-1908 in Den Haag

Overleden op 1942 in Auschwitz


Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Cato van der Meer-van Creveld.

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten... Laatst bekende adres: Cornelis Houtmanstraat 7 te Den Haag (Bezuidenhout). Locatie van overlijden: SS-vernietigingskamp Auschwitz (POL). Locatie laatste rustplaats: Geen. Gegevens... Lees meer

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten...

Laatst bekende adres: Cornelis Houtmanstraat 7 te Den Haag (Bezuidenhout).

Locatie van overlijden: SS-vernietigingskamp Auschwitz (POL).

Locatie laatste rustplaats: Geen.

Gegevens deportatie:

In juni 1942 zat Cato van der Meer-van Creveld in het Oranjehotel gevangen, mogelijk omdat zij met een niet-Joodse man gehuwd was.

Cato van der Meer-van Creveld stond op de gemengd gehuwdenlijst, maar heeft mogelijk de anti-joodse wetgeving overtreden, waardoor ze toch naar Westerbork wordt gestuurd. Ze komt daar al op 3 september 1942 aan en gaat de volgende dag op transport naar Auschwitz.
Haar overlijdensakte is al vrij vroeg na de oorlog uitgeschreven, waarschijnlijk is dat de reden voor het ontbreken van een exacte datum – men wist het niet en wilde verder onderzoek mogelijk niet afwachten. Maar ze is dus omgekomen ná 6 september 1942, de datum van aankomst in Auschwitz. Dat is in ieder geval iets concreter als alleen ‘1942’.

Overige gegevens: Gehuwd met Jaques Herman Anton van der Meer. Cato was een zogenaamd ‘Joods bruidje’ - getrouwd met een niet-Joodse echtgenoot. Zij heeft dit zonder toestemming van haar ouders gedaan (zij was in 1929 pas twintig, haar broers waren getuigen) en haar dochter werd 2 maanden later geboren: dochter Hendrika Reina Roberta van der Meer. Man en kind overleefde de oorlog. Haar 2 zussen en 2 broers werden ook vermoord.

Een onderzoeker van Kamp Ravensbruck heeft een zakdoek met namen die geborduurd zijn in het Oranjehotel, door vrouwen die er in de periode juni 1941 tot en met juni 1942 zaten. Cato heeft vermoedelijk ook haar initialen en achternaam erin geborduurd: Er staat een (voorzover leesbaar) C. v.d. Meer op met een datum 4-6-42. C. van der Meer staat in paars en roze rechts en dwars op het gezin Bruch.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Bezuidenhout

Bronnen:

- Joods Monument,

- Herinneringscentrum Kamp Westerbork,

- Haags Gemeentearchief.

- Onderzoeker Kamp Ravensbruck.

- https://collections.arolsen-archives.org/en/archive/12779828/?p=1&s=Meer%20Creveld&doc_id=12779828

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 26 september 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief