Johannes Joseph Mennen
1918-1944
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Verzetsmonument van de provincie Limburg
Jan Mennen staat in het verzetsmonument van de provincie Limburg op de rechter muur, regel 11 #04
Geplaatst door Arnold Schunck op 31 januari 2024
Verhaal
Minder gelukkig verging 't de verzetsgroep in de buurgemeente Roggel. Op 26 september 1944 werden daar de leider van de ordedienst, de 30 jarige onderwijzer Jan Muis en zijn compagnon, bakker Jan Mennen, door de Duitsers doodgeschoten. De onlangs...
Lees meer
Minder gelukkig verging 't de verzetsgroep in de buurgemeente Roggel. Op 26 september 1944 werden daar de leider van de ordedienst, de 30 jarige onderwijzer Jan Muis en zijn compagnon, bakker Jan Mennen, door de Duitsers doodgeschoten. De onlangs Roggelnaar G. Coenen (Frits), die samen met Muis en Mennen op weg naar een schuilplaats in het Leudal door twee Duitse soldaten werd aangehouden, ontsprong de (doden)dans. "We waren met de fiets juist voorbij de bocht in de Haelense weg, toen twee Duitsers ons staande hielden. Honderd meter verder op lagen nog twee soldaten met het geweer in de aanslag in de greppel. Een soldaat tilde aan de fietstas van Jan Muis, waarschijnlijk om te voelen of er munitie inzat. Ons geboden ze om verder te lopen. Waarschijnlijk heeft Mennen toen een beweging gemaakt alsof hij naar een revolver wilde grijpen. Op dat moment werd hij vlak naast mij neergeschoten. Ik keek om en zag dat ook op Muis geschoten werd. Ik gooide mijn fiets weg en vluchtte hals over kop in het kreupelhout. Omdat ik ter plaatse goed de weg wist, kon ik door greppels (langs boerderij Zeilster) ontkomen. In de schuilplaats waar de verzetsmannen naar toe wilden, werd een Duitser krijgsgevangen gehouden. Er hadden ook onderduikers en piloten gezeten. Na de oorlog werd enkele jaren op 26 september een processie gehouden naar de plek waar de twee mannen werden doodgeschoten. Later is er een monument neergezet. ".
Jan Mennen was niet op slag dood, hij werd naar het ziekenhuis in Roermond gebracht waar hij enkele dagen na de schietpartij overleed. Jan Muis werd door het hoofd geschoten en was op slag dood. De commandant van de Duitsers wilde niet dat Jan Muis op het kerkhof van Roggel kwam te liggen en beval de soldaten hem ter plekke te begraven. Om te voorkomen dat het lichaam verplaatst zou worden werd er zelfs een wachtpost bij het graf gezet. Maar de Duitsers waren aan de verliezende hand en ze waren druk bezig met de terugtrekking te regelen, zodat de wacht weldra verslapte. Een aantal Roggelnaren zag hun kans schoon en verplaatste het levenloze lichaam van Jan Muis ’s nachts en in het geheim naar het kerkhof van Roggel.
Sluiten
Bron: Site Johan Muis
Geplaatst door ewaldssjeng op 26 maart 2019
Johannes Joseph Mennen staat ook op monument te:
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Monument
Naam:
Valkenburg, 'Provinciaal Verzetsmonument'
Plaats:
Valkenburg aan de Geul