Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
De dood van een verzetsman
Pieter van der Meulen overleed op 15 februari 1944 in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Daar werden hij en zijn vader B.E.J. van der Meulen (1884-1961) heengebracht na de overval op hun Drukkerij Bevedeem aan de Wouwermanstraat in Den Haag. Die dag wachtten de Duitsers een verzetsman op die kopij kwam brengen voor de illegale krant Ons Volk. In de Drukkerij Bevedeem werden namelijk Het Parool en Ons Volk gedrukt.
In 1961 verklaarde de dochter van de heer Van der Meulen hierover het volgende:
"De verzetsman, Han Gelder, kwam niets vermoedend de drukkerij binnen en werd geconfronteerd met Duitsers. Mijn vader en broer stonden met hun handen omhoog tegen de muur. Han Gelder trok zijn pistool en schoot een van de Duitsers in de arm. Vanwege de grote overmacht gaf hij zijn verzet op en pleegde met zijn eigen wapen zelfmoord.
Mijn vader en broer werden hierna gearresteerd en afgevoerd naar de Strafgevangenis in Scheveningen. Daar overleed mijn broer op 15 februari 1944. Zijn stoffelijk overschot werd door de Duitsers vrijgegeven en de familie heeft hem bijgezet in het familiegraf op de Begraafplaats Nieuw Eykenduynen.
Onze vader bleef in gevangenschap en is in augustus 1944 ter dood veroordeeld in Utrecht. Uiteindelijk kreeg hij een gevangenisstraf en werd afgevoerd naar de gevangenis in Hamel in Zell, Duitsland. Daar werd hij door de Amerikanen bevrijd. Vanwege zijn slechte gezondheid is onze vader overgebracht naar Frankrijk waar hij drie maanden werd verpleegd in een Amerikaans Hospitaal. In juli 1945 keerde hij gebroken terug in Nederland."
Het familiegraf op de Begraafplaats Nieuw Eykenduynen raakte in vergetelheid en verval. In 2023 zijn de stoffelijke resten van het oorlogsslachtoffer Pieter van der Meulen door zorg van de Oorlogsgravenstichting opgegraven en herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen. sinds 2009 rust daar ook de verzetsman Han Gelder die zelfmoord pleegde in de drukkerij van de familie Van der Meulen.
SluitenGeplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 06 september 2024