Menu

Hendrik Corstiaan van Aalst

1926 - 1947

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 04-09-1926 in Maasland

Overleden op 07-10-1947 in ArosbajaMilitair onderdeel

Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Gebeurtenissen omtrent het overlijden

Uit het boek "Wij waren ingedeeld bij het 4de Bataljon Garde Jagers op Oost- Java en Madoera" van H. Hoekstra.

Geplaatst door Marcel Ravenhorst op 15 januari 2022

bericht van overlijden

Uit het Gereformeerd jongelingsblad; orgaan van den Nederlandschen Bond van Jongelingsvereenigingen op Gereformeerde Grondslag, jrg 54, 1947, no 45, 28-11-1947.
Bron: delpher.nl

Geplaatst door Marcel Ravenhorst op 12 september 2020

De dood van korporaal Van Aalst

Hendrik Corstiaan van Aalst werd op 7 december 1946 ingelijfd in de 2de divisie dienstplichtigen, bestemd voor uitzending naar voormalig Nederlands Oost-Indië (de zgn. 'Palmboomdivisie'). Op 7 oktober 1947 raakte de pas tot korporaal bevorderde... Lees meer
Hendrik Corstiaan van Aalst werd op 7 december 1946 ingelijfd in de 2de divisie dienstplichtigen, bestemd voor uitzending naar voormalig Nederlands Oost-Indië (de zgn. 'Palmboomdivisie'). Op 7 oktober 1947 raakte de pas tot korporaal bevorderde Van Aalst op zijn eerste patrouille zoek. De volgende dag kreeg een peloton de opdracht hem op te sporen. Dit mocht niet baten. Enige tijd later arresteerde de Militaire Veiligheidsdienst enkele verdachte kampongbewoners. Zij vertelden tijdens het verhoor het volgende: 'Op een driesprong vlak bij Arosbaja werd Henk door enkele TNI militairen - verscholen achter geboomte - gezien. Hij lag uitgeput in een greppel. De militairen beroofden Henk van z'n geweer en schoten hem met een gericht schot dood.' Zijn stoffelijk overschot is in de dichtstbijzijnde kali op Madoera geworpen. Sluiten
Bron: Oorlogsmonumenten

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 14 februari 2019

Over Korporaal der Jagers Hendrik Corstiaan van Aalst.

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!"Opdat wij niet vergeten...Onderdeel: 1e Compagnie-4e Bataljon-Garderegiment Jagers. Rang: Korporaal der Jagers. Registratienummer: 26.09.04.132. Beroep: Tuindersknecht. Adres: Langetaam A 143 te... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!"
Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: 1e Compagnie-4e Bataljon-Garderegiment Jagers.

Rang: Korporaal der Jagers.

Registratienummer: 26.09.04.132.

Beroep: Tuindersknecht.

Adres: Langetaam A 143 te Maasland.

Locatie van sneuvelen: Arosbja (Panjantsen), Oost-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Korporaal van Aalst sneuvelde bij zijn eerste patrouille. Bij zijn vertrek liep hij al met de gedacht niet terug te zullen keren. Eén dag voor de patrouillegang zei hij tegen een strijdmakker: "Als ik morgen niet terugkom, zitten in mijn kist sigaretten, die je gerust mag oproken. Mijn geld en mijn brieven zitten in de borstzak van een jasje. Beloof me dat je die naar huis stuurt."Hij was pas zes dagen eerder bevorderd tot korporaal. Op 7 oktober 1947 raakte hij vermist tijdens een zware partouillegang met ernstige beschietingen door vijandelijke elementen. Uit latere inlichtingen bleek dat de korporaal op beestachtige wijze is afgenmaakt door TNI soldaten. Zijn stoffelijk overschot werd in een kali gegooid. Hij is begraven buiten de erevelden en dus nu vermist.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Overige gegevens: Ongehuwd. Cornelis van Aalst en Johanna Jacoba vd Boogaard.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Toegekende onderscheidingen:

- Geen onderscheidingen toegekend. Graag contact met de nabestaanden.

Bronnen:

- Ministerie van Defensie.

- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

4e Bataljon Garderegiment Jagers

Opgericht: 01-03-1947.

Garderegiment: vanaf 1 juni 1948.

Onderdeel van: D-Divisie "Palmboom".

Vertrek Indië: 30-05-1947 a/b "Johan de Witt".

Aankomst Indië: 28-06-1947 Soerabaja.

Toegevoegd aan: T.T.C. Oost-Java.

Ingedeeld bij: 4e Infanterie Brigade.

Actiegebied(en): Soerabaja, Grissee, Djember, Modjokerto, Madioen, Blitar.

Commandant:

Lkol A. van Lieshout: 01-07-1947/01-06-1948

Maj Nieuwenhuis: 01-06-1948/18-06-1949

Maj T.M. Verhaar: 18-06-1949/24-03-1950

Gerepatrieerd: 02-03-1950 a/b "Waterman", 24-03-1950 aankomst Rotterdam.

Omgekomen: 44 man.

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '46. Na aankomst te Soerabaja werd het bataljon belast met bewakingstaken in en om de stad. Tijdens de 1e politionele actie, die startte op 21 juli 1947, kwam slechts een klein deel van het bataljon in actie. Op 3 augustus trok de 1e cie samen met 4-GRGr op naar Grissee. Diezelfde dag landde een Peloton van de 3e cie samen met mariniers bij Kamal op Madoera. Gehinderd door zeer veel mijnen en vliegtuigbommen, welke in de wegen en in de bomen hingen, rukte de colonne op naar Bangkalan. In het verloop van de actie werden er meer Jagers overgebracht naar Madoera.

Medio september was het bataljon geheel op Madoera en waren de plaatsen Pamekasan, Arosbaia, Ketapang vast in handen. In september vertrokken de mariniers weer naar Java. Ook de 3e cie vertrok naar Java en werd gelegerd bij Perning in het vak van 4-GRPIr. Eind 1947 keerde het weer terug op Madoera. Door intensief te patrouilleren werd west Madoera gezuiverd en keerde de rust op het eiland weer terug. Bij de bezetting van oost Madoera, op 10 november, had het bataljon slechts een ondersteunende taak. Op 28 januari 1948 werd de 2e cie verplaatst naar Soerabaja en ingezet voor wachtdiensten. Later werd het gelegerd bij 4-GRGr te Gempol Kerep. Een peloton werd in februari ter ondersteuning gelegerd in Djember om de evacuatie van de TNI uit de 'pockets' te begeleiden.

Voor de aanvang van de 2e politionele actie werd het bataljon (minus de 3e cie) geleidelijk teruggeplaatst op Java. Bij aanvang van de 2e actie, op 19 december 1948, had het bataljon als taak, het veiligstellen van het reeds bezette gebied. Dit hield in dat de compagnieën langs het oude front 'zwierven' en daar invielen waar de bezetting te zwak geacht werd. Maar in de loop van de actie concentreerde het bataljon zich rond Modjokerto en bezette het o.a. Modjoagoeng en Djombang. Begin januari 1949 kreeg het ook de bezetting van Kertosono en Ngandjoek toegewezen. Op 6 januari 1949 nam het Madioen over van de mariniers. Nadat op 8 januari ook de 3e cie teruggeplaatst was op java was het bataljon gelegerd in het gebied op de lijn van Madioen tot Kertosono, waar het een zware tijd tegemoet ging. Bij een vierdaagse actie "Panter" werd het gebied nog uitgebreid met de plaats Magetan. In juni werd Madioen overgedragen aan de G-Brigade. Begin juli en augustus werden Trenggalek, Toeloengagoeng en Blitar overgenomen van 4-GRPIr. Na 8 december werd dit gebied weer overgedragen aan de TNI, waarna het bataljon werd gelegerd rond Djember en Loemadjang. Op 17 februari 1950 vertrok het bataljon naar Soerabaja in afwachting van de repatriëring.

Bron: http://www.indie-1945-1950.nl/web/4grj.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 11 februari 2019

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Buiten Erevelden


Vak/rij/nummer KL-POL

Monument

Naam:
Jakarta, KL-monument op Nederlands ereveld Menteng Pulo

Plaats:

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief