Auke Mollema
1914-1945
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Dubbele crossing over de Waal
Auke Mollema was lid van het LO/LKP-verzet in Zaltbommel, samen met o.a. zijn vader Klaas Mollema. De groep hielp o.a. onderduikers.
Op 7 januari 1945 rond 19.00 uur moest een groep koeriers en onderduikers vanuit Rossum (bij Zaltbommel, in bezet gebied) naar Heerewaarden (enkele km verderop naar het oosten, in inmiddels bevrijd gebied) gebracht worden. Daar zou de tocht verder gaan naar Brabant. De groep bestond o.a. uit een koerier van Prins Bernhard, een koerier van de Nederlandsche Spoorwegen, een Marechaussee en een politieman. Auke zou 2 koeriers ophalen in het Bommelsche Veld en naar Rossum brengen.
Omdat tussen Rossum en Heerewaarden het door de Duitsers bezette Fort Sint-Andries lag, zou een zgn. “dubbele crossing” uitgevoerd worden: eerst per roeiboot vanuit Rossum naar de overkant van de Waal, daarna lopend via de steenfabriek van Heesselt naar Varik en tenslotte met de roeiboot terug de Waal over naar Heerewaarden. De schipper (Drikus van Drunen uit Rossum) zou tegen de stroom in met de lopende mannen meevaren.
De roeiboot bleek erg gammel, maar desondanks kwamen de 12 man aan de overkant: 3 keer 4 man. De groep begon aan de tocht langs de steenfabriek. Maar het begon harder te sneeuwen en de mannen hadden donkere kleren aan. Daarom waren ze bang om ontdekt te worden door de Duitsers in Fort Sint-Andries. Ze besloten terug te gaan naar Rossum.
De eerste terugtocht ging betrekkelijk goed, ondanks de ijsgang in de rivier: er werden 3 mannen overgezet. Maar bij de tweede terugtocht (met 5 mannen) ging het fout. Het sneeuwde nog steeds en het zicht was goed. Mogelijk was de gammele boot (met in totaal dus 6 personen) wel te vol. Maar opeens begon het hard te waaien en werd het zicht veel slechter. Toen de boot ongeveer 30 meter van de kant was, hoorden de 4 achterbleven mannen twee keer zwak hulpgeroep. De boot was op dat moment niet meer zichtbaar. Waarschijnlijk is deze omgeslagen of gezonken. Alle 6 inzittenden zijn daarbij verdronken. In ieder geval is er niet door de Duitsers geschoten en er zijn ook geen lichtkogels afgeschoten.
Vader Klaas Mollema kreeg na bijna 4 maanden via de ondergrondse het bericht dat het lichaam van zijn zoon Auke op 27 april 1945 bij Sliedrecht uit het water van de Merwede (zoals de Waal verderop heet) was gehaald. Auke was 30 jaar toen hij verdronk. Hij is op 1 mei 1945 in Zaltbommel begraven (op de begraafplaats Bossche Poort) en later herbegraven op het Ereveld in Loenen.
Geplaatst door Klaas Mollema op 12 april 2024