Menu

Willem Hotze Arie Mostert

1922 - 1941

Oorlogsslachtoffer

Is 19 jaar geworden

Geboren op 12-01-1922 in Loosduinen

Overleden op 30-07-1941 in Port Said, EgypteMilitair onderdeel

Afbeeldingen

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Rouwkaart familie Mostert

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 31 januari 2014

ms. Alphard

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 31 januari 2014

Willem Mostert Sr. had een kleine boerderij aan de Kijkduinschestraat in Loosduinen. Hij was getrouwd met Aukje Brouwer. Het gezin woonde in de Emmastraat 43 in Loosduinen en had vier dochters, de jongste zoon Willem was een nakomertje. Willem... Lees meer
Willem Mostert Sr. had een kleine boerderij aan de Kijkduinschestraat in Loosduinen. Hij was getrouwd met Aukje Brouwer. Het gezin woonde in de Emmastraat 43 in Loosduinen en had vier dochters, de jongste zoon Willem was een nakomertje. Willem Mostert Sr. had de wens dat zijn zoon hem op de boerderij zou opvolgen, maar Willem had andere ambities. Hij was een slimme jongen, hield van techniek en haalde goede resultaten op de technische school.

In die tijd was het heel gewoon dat jongens vanaf 17 jaar op schepen gingen werken. Zij waren goedkope arbeidskrachten, de gage (loon) was bijvoorbeeld voor een stuurmansleerling Fl.10,00 gulden per maand. Ter vergelijking: een matroos onder gage verdiende toen al Fl.45,00 gulden. Een stuurmansleerling was dus een uitermate goedkope werkkracht.

Na zijn opleiding als assistent-machinist wilde Willem Mostert wat van de wereld zien en ging naar zee. Zijn eerste reis was op het schip de ms. Alphard van de rederij Van Nievelt, Goudriaan & Co’s Stoomvaart-Maatschappij. Hij moest wennen aan zijn werkomgeving, voelde zich opgesloten in het ruim van het schip.

De Alphard was in 1937 gebouwd op de Deutsche Werft A.G. Hamburg in Duitsland. Het schip kon verschillende ladingen vervoeren en had een lengte van 429.20 Feet. Bij de koopvaardij had Willem Mostert opgegeven dat hij kosteling (kostwinner) was voor het gezin.Op 12 juli 1941 wordt het schip aangevallen door een Duitse bommenwerper. Het schip krijgt een voltreffer in ruim 5, direct breekt een felle brand uit. Met moeite kan de bemanning de brand onder controle krijgen. Één bemanningslid is zeer ernstig gewond, hij heeft derdegraads brandwonden, dat is Willem Mostert. Aan wal gekomen, wordt hij naar het ziekenhuis gebracht, hij overlijdt na zeventien dagen op 19-jarige leeftijd in Port Said. Willem ligt begraven op het British Protestant Cemetery te Port Said.

Willem Hotze Arie Mostert is postuum onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis met de gespen:

• Oorlogsdienst Koopvaardij 1940-1945

• Middellandse Zee 1940-1945

Sluiten
Bron: Willem Hotze Arie Mostert staat vermeld op het monument 1940-1945 te Loosduinen.

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 31 januari 2014

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Den Haag, bevrijdingsmonument

Plaats:
Den Haag

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief