Albertus Nauta

1923-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 22 jaar geworden

Geboren op 10-02-1923 in Ternaard 

Overleden op 08-03-1945 in Apeldoorn, Woeste Hoeve 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Het verhaal van Albertus

Albertus Nauta woonde in Ternaard (gemeente Westdongeradeel), was ongehuwd, was van beroep schilder en lid van het verzet onder de schuilnaam Appie. Begin 1943 dook hij onder in Harfsen waar hij al snel betrokken raakte bij de verzetsgroep... Lees meer

Albertus Nauta woonde in Ternaard (gemeente Westdongeradeel), was ongehuwd, was van beroep schilder en lid van het verzet onder de schuilnaam Appie.

Begin 1943 dook hij onder in Harfsen waar hij al snel betrokken raakte bij de verzetsgroep Laren-Noord. 'Het Grote Gebod' spreekt van de KP-Laren. Er wordt ook gesproken van de verzetsgroep KP-Harfsen/Laren en de knokploeg Harfsen-Gorssel.

Omdat Nauta wilde ontkomen aan de verplichte tewerkstelling, dook hij onder bij de familie Slager in Harfsen, gemeente Gorssel.
Samen met Ynze Dikkerboom (10 augustus 1914 Oudehaske) bouwde hij een schuilhut in het bos bij Harfsen. Dat werd 'Het Hol' genoemd. Dat had drie kamers, waarvan de laatste een onzichtbare verbinding had met de tweede. In deze derde kamer lag een grote hoeveelheid wapens, munitie en belangrijke papieren van de illegaliteit opgeslagen.
's Nachts verbleven de beide mannen in 'Het Hol', overdag zaten ze op de boerderij van de familie E.J. Wilgenkamp. Nauta hield zich bezig met de verzorging van onderduikers en piloten, reikte distributiebescheiden uit en deed mee aan spoorwegsabotage.

Op 14 oktober 1944 viel een groep van ongeveer zestig SS'ers, SD'ers en landwachters de boerderij van de familie Slagman binnen. Door verraad waren de Duitsers er achter gekomen dat zich in de boerderij veel onderduikers bevonden.
Dertien mannen werden gearresteerd. Vervolgens is het pand volledig leeggeroofd en daarna in brand gestoken. Na deze incidenten trok de troep naar ‘Het Hol’. De verloofde van Dikkerboom, koerierster Christine van Heesch (16 januari 1915 Arnhem), had gehoord wat de bezetter van plan was. Zij kon de voor de toegang van Het Hol staande Nauta tijdig waarschuwen. Hij zocht een andere schuilplaats op. Ynze en Christine verstopten zich in de derde (geheime) kamer, omdat ze zich daar veilig waanden. Het Hol werd echter ontdekt. "Ynze en Christine werden niet gevonden, maar voordat de Duitsers weggingen, wierpen deze nog enkele handgranaten in de ondergrondse schuilplaats. Hierdoor en door ontploffende munitie zijn Ynze en Tine waarschijnlijk om het leven gekomen.

Nauta is op 29 januari 1945 gearresteerd bij de familie Wilgenhof in Harfsen, waar hij toen verbleef. Een opgepakte KP’er had volgens de site 4en5mei.nl zijn adres bij zich. Het Grote Gebod noemt als oorzaak van zijn arrestatie het vinden van een dagboek van een onderduiker. Via de landwachtkazerne in Deventer is hij overgebracht naar de Oxerhof bij Colmschate.

Als represaille voor de aanslag op de SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter op 6 maart 1945 is Albert Nauta, 22 jaar jong, bij de Woeste Hoeve gefusilleerd.

Postuum is hem het Verzetsherdenkingskruis verleend. Zijn naam staat op een monument bij Woeste Hoeve, op een gedenkteken bij het plantsoen voor het toenmalige gemeentehuis van Westdongeradeel in Ternaard en op een gedenkraam van de Hervormde Kerk in zijn geboorteplaats. Tevens is een straat naar hem vernoemd in zijn geboorteplaats.

Sluiten
Bron: www.friesland19401945.nl

Geplaatst door Theo van der Horn op 23 september 2021

Albertus Nauta staat ook op monument te:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats te Ternaard


Vak/rij/nummer XX B37
nauta.a.2007.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Beekbergen, 'De Woeste Hoeve'

Plaats:
Apeldoorn

Beekbergen, 'De Woeste Hoeve'
Menu