Leendert Achines Nederlof

1924-1943

1435983928.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 19 jaar geworden

Geboren op 02-05-1924 in Rotterdam 

Overleden op 30-07-1943 in Kassel, Stadtkreis Kassel 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Leendert Achinus Nederlof, dood door pech

Hij was pas 19 jaar toen hij op 30 juli 1943 omkwam bij dat Engelse bombardement op Kassel. Leen Nederlof zou niet zijn omgekomen als hij niet voor de schuilkelder had gestaan, maar daarbinnen had gezeten. Misschien wilde hij een luchtje scheppen... Lees meer

Hij was pas 19 jaar toen hij op 30 juli 1943 omkwam bij dat Engelse bombardement op Kassel. Leen Nederlof zou niet zijn omgekomen als hij niet voor de schuilkelder had gestaan, maar daarbinnen had gezeten. Misschien wilde hij een luchtje scheppen of een sigaretje roken. Hoe dan ook, hij stond buiten en toen die bom viel ontploften door de klap zijn longen. Hij moet op slag dood zijn geweest.

Leendert Achinus Nederlof was op 2 mei 1924 in Rotterdam geboren en daar woonde hij nog toen de oorlog uitbrak. Zijn jongere broer Kees was een knulletje van een jaar of vijf toen de oorlog begin. “Een fijn gezin. Vader, moeder en een stel kinderen. Liefhebbende ouders. Een harmonieus gezin. Wij waren Gereformeerd. Elke zondag twee keer naar de kerk.”

De eerste herinneringen van Kees Nederlof stammen uit de eerste oorlogsdagen. Hij herinnert zich hoe hij met zijn vader op de stoep voor zijn ouderlijk huis naar een luchtgevecht stond te kijken. “Een Fokker G1 Jachtkruiser ging het gevecht aan met de Duitsers en schoot een Duitse vliegtuig uit de lucht. ‘Die is raak’, zei vader. De volgende dag stonden we weer naar Duitse vliegtuigen te kijken. Ik zag ze dingen uit hun vliegtuigen gooien, wist eerst niet wat ze deden. Al snel werd duidelijk dat het bommen waren. Rotterdam werd gebombardeerd. De bezetting was begonnen.

Leen Nederlof was niet helemaal voor het geluk geboren. Vanwege een hersenbeschadiging, opgelopen bij zijn geboorte kon hij maar moeilijk mee. “Hij was een beetje sloom”, zegt Kees zoveel jaren later. Leen had wel een vak geleerd. Hij was loodgieter geworden. Maar omdat hij werkloos was, kreeg hij in 1942 van het Arbeidsbureau een oproep om in Duitsland te komen werken.

Voor de ouders van Leen was dat een dilemma. Wat te doen? Gaan? Onderduiken? Moeder vroeg raad aan iemand in de buurt met banden met het verzet, die bovendien ouderling was in de kerk. Er kwam geen duidelijk antwoord, iets wat zij die man nog flink verweten heeft. Leen ging.

Kees Nederlof vertelt daarover: “Ik ben met hem meegelopen toen hij naar de tram liep. Hij was vrij lang. Ik zie hem nog in die tram boven de omstanders uitsteken. Met de tram reed hij tot het toenmalige Beursstation en van daar liepen de jongens naar het Maasstation.”

Na enige tijd kwam er een brief waarin Leen schreef dat hij Duitsland best wel mooi vond. Hij was onder meer via het Sauerland naar Kassel gereisd en dat is inderdaad een mooie streek. Eenmaal aangekomen in Kassel was de schoonheid er gauw van af. Er was sprake van dwangarbeid. Al gauw kwamen er vragen om de schaarse rantsoenen door het thuisfront aan te vullen. Nederlandse dwangarbeiders (wellicht ook Leen) waren wel eens bij het kerkje van Waldau te vinden. Dat was toen een dorpje aan de zuidoostkant van Kassel en is nu deel van de stad. Destijds lag daar een vliegveld en daar in de buurt was Leen tewerkgesteld.

Na een poosje wist vader genoeg. Als Leen thuiskwam van verlof, zou hij niet meer teruggaan, maar onderduiken. Maar van verlof zou het nooit komen.

Leen werd te werk gesteld bij de Gerhard Fieseler Werke GmbH, een vliegtuigbouwer in Kassel. Fiesele bouwde voor de oorlogsindustrie in licentie onder de Focke-Wulf F 190 en de Messerschmidt Br 109. Die vliegtuigen leverden gedurende de hele oorlog geduchte gevechten met vliegtuigen van de Geallieerden. In de fabriek waar Leen werkte werd overigens een door Fiesele zelf ontwikkeld vliegtuig ontwikkeld, het verkenningsvliegtuig Fiesele Fi 156 Storch.

Vroeg of laat zouden de Engelsen juist dit gebied uitzoeken om te bombarderen, te meer daar er elders in der stad ander oorlogstuig werd gefabriceerd. In augustus 1942 had een zwaar bombardement op de stad plaats gevonden. Een klein jaar later, eind juli 1943, was het weer raak en nu was Leen Nederlof op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Als hij de schuilkelder was binnengegaan, had hij de bommenregen overleefd, maar hij stond voor de schuilkelder en kwam om. Leen Nederlof werd begraven op het kerkhof van Waldau. Later is hij door de inbreng van de Oorlogsgravenstichting herbegraven op het Ereveld in Frankfurt-Oberrad.

Het overlijden van Leen moet voor zijn ouders een enorme klap zijn geweest. Kees Nederlof was op dat moment bij een oom en tante in Kollum in Friesland. Om aan te sterken. “Er kwam een brief en die werd aan mij en mijn twee jaar oudere broer voorgelezen. Leen was er niet meer. Ik was een kleine jongen. Te jong om volledig te beseffen wat er gebeurd was. Ik herinnerde me uiteraard mijn broer wel, maar hij was al een jaar weg, dus het was allemaal wat vervaagd. Toen wij weer thuis kwamen, waren mijn ouders al bezig met de verwerking. Natuurlijk was er veel verdriet, maar ik denk dat mijn ouders het gebeurde in geloof hebben aanvaard. Zoiets van: tegen Gods wil kun en mag je je niet verzetten.”

De Tweede Wereldoorlog kent eindeloos veel van zulke verhalen. Leen Nederlof was lang niet de enige op wie de term ‘Dood door pech’ van toepassing is. Hij had nog een heel leven voor zich. Met een beetje geluk had hij veel meer uit zijn leven kunnen halen. Maar zijn verhaal eindigde op 30 juli 1943. Want dat is wat oorlog doet. Oorlog beëindigt verhalen, zet er een streep onder. Jongens als Leen Nederlof moeten worden herinnerd omdat de streep onder zijn verhaal niet het laatste woord mag zijn. Omdat die streep eigenlijk een opdracht is om altijd vrede na te streven.

Sluiten
Bron: Tekst geschreven door Piet Kralt, na een interview met de broer Kees Nederlof

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 10 maart 2023

De laatste brief van Leendert Nederlof

Leendert Nederlof werkte als loodgieter in Rotterdam toen hij werd op geroepen voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Zijn vader dacht eraan hem te laten onderduiken. Hij heeft zijn leven lang spijt gehad dat hij dit niet heeft gedaan.Op 6... Lees meer
Leendert Nederlof werkte als loodgieter in Rotterdam toen hij werd op geroepen voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Zijn vader dacht eraan hem te laten onderduiken. Hij heeft zijn leven lang spijt gehad dat hij dit niet heeft gedaan.Op 6 november 1942 ging Leendert met de tram naar het verzamelpunt in Rotterdam. Het hele gezin begeleidde hem naar de halte aan de Lange Hilleweg. Dit beeld staat zijn broer Kees (1935) nog duidelijk op het netvlies.Leendert werd gedwongen tewerkgesteld in de fabrieken van Henschel und Sohn in Kassel, waar vliegtuigen en locomotieven werden gebouwd. Leendert werkte op het vliegveld van Kassel. Daar is hij bij een bombardement op 30 juli 1943 om het leven gekomen. Na de oorlog realiseerde de familie zich dat hij al dood was voor zij zijn laatste brief hadden ontvangen.In wat zijn laatste brief geworden is schreef Leendert een felicitatie aan zijn moeder die op 30 juni haar 43 verjaardag vierde. De eerste die hij niet meevierde. Ook schreef hij dat hij de zorgen van zijn moeder miste en dat hij door de grote afstand die nu tussen hen was goed begreep wat zij voor hem betekende. zijn moeder was hierdoor zeer geroerd.Het lichaam van Leendert werd bijgezet op het Eichwald Friedhof in Kassel-Bettenhausen. Na de oorlog is hij op verzoek van zijn ouders overgebracht naar het Nederlands ereveld in Frankfurt am Main. Daar rust hij sinds 30 augustus 1955. Sluiten

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 04 juli 2015

E0ff814a903d68a75f463cdac4e47f03 v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Frankfurt


Vak/rij/nummer D38

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu