Frans Josef Peter Nies

1913-1944

Frans-Nies.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 31 jaar geworden

Geboren op 14-04-1913 in Weert 

Overleden op 05-09-1944 in Vught 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Overlijdensbericht

Frans Josef Peter Nies
Bron: Limburgsch dagblad 19-10-1946

Geplaatst door Wulfert Hop op 30 juni 2020

61bcc3b821896c038fc94cdb751bbae3 v1

Frans Jozef Peter Nies

Frans Nies is de oudste zoon van timmerman/aannemer Félix Nies en Anna Held. Hij krijgt nog één broer en twee zussen. Aanvankelijk lijkt hij in de voetsporen van zijn vader te treden als hij op de ambachtsschool wordt opgeleid tot timmerman, en... Lees meer

Frans Nies is de oudste zoon van timmerman/aannemer Félix Nies en Anna Held. Hij krijgt nog één broer en twee zussen. Aanvankelijk lijkt hij in de voetsporen van zijn vader te treden als hij op de ambachtsschool wordt opgeleid tot timmerman, en vervolgens zijn aannemerspatroondiploma haalt. Na zijn studie start hij echter ‘De eerste Weerter begrafenisonderneming’. In 1939 trouwt Frans met Toos van Wegberg. Het is oorlog als hun kinderen worden geboren. Ondanks drukke werkzaamheden besteedt Frans veel tijd aan zijn gezin, hij is er trots op.

Talent

Frans blijkt te beschikken over organisatorisch talent en bestuurlijke kwaliteiten. Op jonge leeftijd is hij onder meer hoofdleider van ‘De Jonge Wacht’ en voorzitter van ‘De Jonge Middenstand’. Door deze talenten èn zijn contacten met kerkelijke en burgerlijke instanties komt hij, bijna als vanzelfsprekend, in het verzet van Weert terecht. Dit district omvat, naast de gemeente Weert, vele dorpen in de omgeving, er zijn veertig medewerkers actief. In de zomer van 1943 slaagt Frans (schuilnaam Peters) er in de clandestiene activiteiten op het distributiekantoor goed te organiseren. Begin november 1943 vindt de eerste vergadering van de LO-Weert plaats in het missiehuis van de Eerwaarde Paters van de Heilige Geest. Frans staat bekend als een sociaal bewogen en uitstekend leider; hij weet onder meer veel onderduikadressen te werven.

Kistje

Als een ondergedoken vijfjarig joods jongetje overlijdt aan een ziekte timmert Frans zelf een kistje en verzorgt de begrafenis. Toos is op de hoogte van de verzetsactiviteiten van haar man en staat daar volledig achter. Frans weet dat zij er met niemand over zal spreken.

Bruiloft

In de zomer van 1944 is er een Provinciale vergadering van de LO in het pensionaat St. Louis in Weert. Slechts vier van de twaalf aanwezigen kunnen ontkomen als de Duitsers een inval doen. Vanaf dat moment is ook Frans niet meer veilig en duikt onder. Op 10 augustus 1944 komt Frans al vroeg in de ochtend vanuit zijn onderduikadres naar huis om zich te kleden voor de bruiloft van zijn zwager, waar hij één van de getuigen zal zijn. Omdat de familie niet op de hoogte is van zijn verzetsactiviteiten kan hij moeilijk wegblijven. Als hij net thuis is aangekomen stormt de SD naar binnen. Frans probeert te vluchten via de tuin van de buren, maar tevergeefs. De hele buurt is omsingeld. Frans wordt opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis in Maastricht. Van daar uit weet Frans een bericht te sturen dat hij niets heeft losgelaten. Begin september 1944 wordt Frans naar het Kamp Vught overgebracht, Toos is dan in verwachting van hun vierde kind.

Onzekerheid

Op 21 september 1944 wordt Weert bevrijd. Op 21 januari 1945 wordt dochter Fransje geboren, maar nog altijd verkeert de familie in onzekerheid over het lot van Frans. Veel tips worden nagetrokken. Wanneer treinen met gevangenen uit Duitse concentratiekampen in Venlo aankomen, staat Toos altijd hoopvol gestemd op het perron, steeds tevergeefs. Pas in 1946 komt het bericht dat Frans op 5 september 1944 in Kamp Vught is gefusilleerd.

Kracht

Toos heeft vier nog jonge kinderen als blijkt dat Frans niet meer terug zal komen. Dankzij haar kracht en met steun van ouders, schoonouders en verzetsvrienden van Frans groeien zij goed op. Toos is 52 jaar als zij aan de gevolgen van borstkanker overlijdt; veel te jong maar in de overtuiging dat haar levenstaak is afgerond en de kinderen hun weg hebben gevonden.

Bron

Familie Nies Weert

Sluiten
Bron: Bas Pluijmen (kleinzoon)

Geplaatst door Bas Pluijmen op 14 januari 2018

Gaat het hier misschien om twee verschillende personen?

Frans Josef Peter Nies, geboren op 14 april 1913, overleden op 5 september 1944 te Vught, zijn gegevens komen exact overeen met de informatie die wordt gegeven op de Erelijst op de voornamen na; Franciscus Petrus Josephus Nies.Ook is er een... Lees meer
Frans Josef Peter Nies, geboren op 14 april 1913, overleden op 5 september 1944 te Vught, zijn gegevens komen exact overeen met de informatie die wordt gegeven op de Erelijst op de voornamen na; Franciscus Petrus Josephus Nies.Ook is er een verschil in beroep. De oorlogsgravenstichting heeft het over timmerman als beroep, de Erelijst heeft het over een begrafenisondernemer.Op de website van WO2 slachtoffers is een portret over Frans Jozef Peter Nies waarin beiden beroepen worden vermeld betrekking hebbende op dezelfde persoon. http://www.wo2slachtoffers.nl/bio/52951/Nies-Frans-Josef-Peter.htmDe gegevens op de Erelijst zijn niet altijd even betrouwbaar gebleken en worden ook niet meer actueel onderhouden bovendien. Toch rest mij de vraag: Gaat het hier misschien om twee verschillende personen?Ook Het Grote Gebod verwijst naar ene F.J.P. Nies met dezelfde geboorte en sterfte gegevens met als beroep begrafenisondernemer. http://lo-lkp.nl/images/pdf/pdfII_Necrologie/Necrologie-II-617-642.pdfVoorts wordt ene F. Nies genoemd op het verzetsmonument te Haelen betrokken bij de 'Jonge Wacht' wat nog eens bevestigd wordt door de website van Het Nationale Monument Kamp Vught waar ook zijn levensverhaal beschreven wordt. https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/1520 http://www.nmkampvught.nl/biografieen/nies-frans-j-p/ Sluiten

Geplaatst door Neerlandsch Verzetsmonument op 28 november 2017

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Conc. kamp Vught

Gedenkboek: 36

Monument

Naam:
Weert, Rumolduskapel

Plaats:
Weert

Weert, Rumolduskapel

Nationaal archief

Bekijk
Menu