Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Informatie over Leendert Johannes Noordam
Leendert Johannes Noordam, geboren 9 mei 1908 in Maasland, was boer aan de Oostbuurtseweg in De Lier.
Hij woonde daar met zijn vrouw Maria van der Pot en hun twee jonge kinderen Pietje (2 jaar) en Joke (6 maanden) in een historische boerderij. Samen met zijn broer runden ze een gemengd boerenbedrijf. Zijn ouders waren Adrianus Noordam en Johanna Huibertina Barendregt.
Begin 1940, in de mobilisatietijd, wordt Leen Noordam opgeroepen om zich te melden bij het Nederlandse Leger. Hij wordt gestationeerd in Brabant bij het Eerste Regiment Wielrijders. Het Leger was van mening dat men snel verplaatsbare soldaten nodig had in tijden van oorlog.
Na de inval van de Duitse troepen op 10 mei 1940 stond het Nederlandse Leger al spoedig onder druk. Het plan van de Duitsers was om snel strategische punten in het land in handen te krijgen zoals de havens bij Rotterdam. Rond Dordrecht waren veel parachutisten gedropt door de aanvallers met het doel hier de weg naar het zuiden en zuidoosten af te sluiten. Nederland wilde met de bataljons Lichte Divisie uit Brabant, waar ook Leen Noordam van uitmaakte, snel de Duitsers bij de Dordtse stadsgrenzen verjagen. Het Nederlandse Leger werd verrast en de overmacht was te groot. Er wordt zwaar gevochten in en om Dordrecht om deze strategische plaats in handen te krijgen. Nederland leidt zware verliezen en tientallen jonge onervaren militairen sneuvelden. Leen Noordam sneuvelde op 12 mei 1940 bij vuurgevechten aan de Krispijnseweg - hoek Patersweg/Brouwersdijk in het centrum van Dordrecht.
Zijn lichaam wordt begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in De Lier.
Leendert Johannes Noordam staat op de Erelijst 1940-1945.
Zijn weduwe verhuist met haar twee dochtertjes naar een nieuw huis aan de Hoofdstraat in De Lier. In dit huis wordt 70 jaar later een ansichtkaart teruggevonden die Leen Noordam in februari 1940 aan zijn vrouw stuurde vanuit Brabant.
Bronnen:
Historisch Archief Westland
Nationaal Archief
Oorlogsgravenstichting
Open archieven
Zuidfront Holland
Boek: Nu het nog kan .. 70 jaar bevrijding, door F. Voskamp 2015
Tijdschrift de Bazuin, De Lier 12 mei 2010
Geplaatst door Historisch Archief Westland op 27 maart 2025
Bericht van het overlijden van L.J. Noordam in 'Mijn Dagboek'
Geplaatst door M. Rodenburg op 16 februari 2021