Menu

Wolter Oordt

1919 - 1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 25 jaar geworden

Geboren op 27-08-1919 in Beerzerveld

Overleden op 02-03-1945 in VarsseveldWebsite onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Wolter Oordt

Wolter Oordt wordt geboren in Beerzerveld op 27 augustus 1919 als oudste zoon van landbouwer Klaas Oordt (*Ambt Ommen 1890) en Roelfina Sloots (*Gasselte 1884). Het echtpaar is in 1918 getrouwd. Oordt heeft drie broers (een broer Gerard overlijdt... Lees meer

Wolter Oordt wordt geboren in Beerzerveld op 27 augustus 1919 als oudste zoon van landbouwer Klaas Oordt (*Ambt Ommen 1890) en Roelfina Sloots (*Gasselte 1884). Het echtpaar is in 1918 getrouwd. Oordt heeft drie broers (een broer Gerard overlijdt op elfjarige leeftijd in 1936): Boelem, Johannes en Jan Willem. Het gezin is gereformeerd. Oordt is assistent bij de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst in De Krim.

Wolter Oordt wordt door zijn verzetskameraden gezien als politiek zeer zeker en betrouwbaar. Hij werkt in L.O.-verband in De Krim en vanaf juni 1944 in Mariënberg. Hij helpt onderduikers, vervalst persoonsbewijzen en verspreidt illegale bonkaarten en lectuur, zoals het dagblad Trouw. Vanuit de kerk werkt hij samen met dominee Pieter Hendrik Wolfert en stationschef Wicher Hento, beiden uit Mariënberg. Wolter Oordt trekt in het verzet ook veel op met gereformeerde plaatsgenoot Mannes Grendelman. Ze verspreiden beiden het illegale dagblad Trouw. Van tijd tot tijd duikt Oordt bij Grendelman onder om de Arbeitseinsatz te ontwijken of als de grond hem even te heet onder de voeten wordt door zijn verzetsactiviteiten. Verzetsstrijder Geert Wind doet hetzelfde. Na het oprollen van zijn L.O.-groep gaat Oordt naar de Raad van Verzet te Vroomshoop, waar aardappelhandelaar Frits Hazelhoff aan het roer staat. Oordt en Grendelman zitten allebei in de verzetsgroep Salland rondom het afwerpterrein Stegeren tussen Ommen en Hardenberg, waar wapens, explosieven en geheime agenten worden gedropt. Oordt is erg principieel en daarom de vertrouwensman van de groep. De codenaam van het Stegerenseveld is ‘Evert’, vernoemd naar de leider van het Sallands verzet kapitein Albert Ferdinand Lancker. Oordt is eerst lid van de seinpost bij het Stegerveld. Vanaf september 1944 zit hij bij de Binnenlandse Strijdkrachten, Gewest 4 Overijssel, district Salland, als sectiecommandant in Mariënberg. Zijn schuilnaam is Kees.

Op 12 januari 1945 wordt Wolter met andere mannen uit de omgeving van Hardenberg opgepakt en afgevoerd naar Kamp Erika. Zijn vader schrijft na de oorlog dat verzetsstrijders Albert Bols en Mans Schuurman, die de avond ervoor zijn aangehouden, wapens bij zich droegen, waarvan ze na flink verhoor bekenden dat die van Wolter Oordt kwamen. Uiteindelijk belandt Wolter Oordt na Kamp Erika in Ommen en het Huis van Bewaring in Almelo als zoenoemde Todeskandidat in gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Ook Grendelman en tien andere mannen uit Hardenberg en omgeving worden daar opgesloten. Dit is de zogenoemde Trouw-groep, die na de oorlog op vrijdag 27 april 1945 gezamenlijk wordt herbegraven in Bergentheim. Hun graven vormen een monument. Jan van der Haar en Jan de Groot zijn begin december 1944 al gearresteerd, maar ook zij staan op 2 maart 1945 samen met Wolter Oordt en de andere (verzets)mannen uit heel Nederalnd in de vroege ochtend op de akker bij het Rademakersbroek in Varsseveld en worden daar gefusileerd. De dood van deze 46 mannen is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark, die in de laatste oorlogswinter z'n hoofdkwartier heeft in een boerderij in buurtschap De Heurne vlakbij Dinxperlo.

Dominee Wolfert wordt eind maart in Wierden gefusilleerd. Wolter Oordt laat zijn verloofde Ida Hento achter. Zij zat ook in het verzet. Na de oorlog wordt er in Beerzerveld een straat naar Wolter vernoemd en net als Grendelman ontvangt hij postuum het Verzetsherdenkingskruis.

Meer lezen? https://de46vanhetrademakersbroek.nl/

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Ina Brethouwer op 07 september 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief