Hermann Oosterloo
1912-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 32 jaar geworden
Geboren op 03-12-1912 in Dahlhausen
Overleden op 17-02-1945 in Wenen, O
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Het leven van Hermann Oosterloo
Hermann Oosterloo wordt geboren op 3 december 1912 in Dahlhausen in Duitsland als derde kind van Sietze Oosterloo en Jantje Weide. Na hem zullen nog negen kinderen worden geboren. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verhuist het gezin terug naar Nederland, naar een boerderij in Blesdijke. Hier kent Hermann een onbezorgde jeugd.
Op 19-jarige leeftijd verhuist Hermann naar Blankenham om als boerenknecht aan de slag te gaan. In 1932 verhuist hij naar Amsterdam waar hij vermoedelijk ook als boerenknecht werkzaam is. In 1939 verhuist hij opnieuw, dit keer naar Haarlemmermeer. Vermoedelijk treedt hij in deze periode in dienst bij de KLM om daar aan de slag te gaan als monteur. In Haarlemmermeer leert hij Anna Maria (Annie) Schreurs kennen. Ze gaan op 30 augustus 1941 in Haarlemmermeer in ondertrouw en trouwen op 13 september 1941. Ze gaan wonen aam de Sperwerstraat 4 te Badhoevedorp. Aangezien Annie katholiek is, neemt Hermann ten tijde van zijn huwelijk het katholieke geloof aan. Hij krijgt Petrus als tweede naam. Gearresteerd vanwege het onttrekken aan de Arbeitseinsatz, wordt Hermann op 7 december 1944 binnengebracht in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, in de volksmond beter bekend als Kamp Amersfoort. Bij binnenkomst in Kamp Amersfoort moest hij zijn persoonlijke bezittingen inleveren en kreeg hij in plaats daarvoor de geëigende kampkleding met klompen en het daarbij behorende kampnummer. Zijn kampnummer was 9367. Vanaf dat moment was hij niet meer Hermann Oosterloo, maar Häftling (gevangene) nummer 9367.
Gezien de datum van zijn binnenkomst in Kamp Amersfoort, zou het heel goed mogelijk zijn dat hij het beruchte nieuwjaarsappèl heeft meegemaakt. Op die bewuste 1e januari 1945 werd een groep van ongeveer 200 gevangen op de appèlplaats op gruwelijke wijze mishandeld, waaronder onder andere de schrijver Theun de Vries. Velen van hen belanden daardoor na afloop in de ziekenbarak. De mogelijkheid bestaat dat hij dit zelf heeft moeten ondergaan, dan wel de gevolgen hiervan bij mede gevangenen heeft gezien.
Op 15 januari 1945 vertrekt er een groot transport richting Wenen. Voordat dit transport vertrok, ontvingen de gevangenen hun spullen weer terug. Hermann had op het moment van zijn arrestatie 186 gulden in zijn bezit. Via het arbeidsbureau te Wenen, werden de gevangenen ondergebracht bij diverse bedrijven waar men maar mankracht tekort kwam. Het is onbekend waar Hermann tewerk is gesteld.
Op 17 februari 1945 komt Hermann in Wenen om ten gevolge van een bombardement. Hij wordt op 24 maart 1945 begraven op de R.K. begraafplaats in Stammersdorf te Oostenrijk (Zentral Friedhof Stammersdorf Wenen). Hij wordt op 21 oktober 1959 herbegraven op het Ereveld Loenen (vak E, nummer 164).
SluitenGeplaatst door mjwiepkema op 17 juli 2016