Isaac den Os

1916-1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 29 jaar geworden

Geboren op 22-04-1916 in Delft 

Overleden op 03-05-1945 in Lübeck 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Niet opgenomen in "gedenkboek voor de gevallen kameraden

In een ingekomen stuk na een oproep in De Waarheid tot het samenstellen van een 'erelijst', een gedenkboek voor de gevallen kameraden, van 7 februari 1946, valt te lezen:"I. den Os zou zich in het concentratiekamp zeer ploertig hebben gedragen, als knuppelaar moet hij minstens twintig menschen gedood hebben.
Bron: IISG, archief CPN, inventaris 137

Geplaatst door Bob Coret op 02 juni 2020

Abdeaf69a6f9ed4426dffb772ff42ec4 v1

Via kamp Amersfoort naar Neugengamme

Is op vrijdag 1 september 1994, in een groep van 19 man, vanuit arrestantenbewaarplaats Lyceumplein in Den Haag getransporteerd naar het Polizeilichen Durchgangslager Amersfoort. Van hieruit volgt een transport op 8 september naar Neuengamme.... Lees meer

Is op vrijdag 1 september 1994, in een groep van 19 man, vanuit arrestantenbewaarplaats Lyceumplein in Den Haag getransporteerd naar het Polizeilichen Durchgangslager Amersfoort. Van hieruit volgt een transport op 8 september naar Neuengamme.

Sluiten
Bron: Arolsen Archives

Geplaatst door Bob Coret op 23 mei 2019

Rode Kruis dossier

Aantekeningen uit dossier welke informatie bevatte over Isaäc den Os, Leendert den Os (vader) en Leendert den Os (broer). - Op 3 mei 1945 [‘s middags 2 uur] zijn bij het bombardement op het schip “Cap Arcona” in de haven van Lübeck(Duitschland)... Lees meer

Aantekeningen uit dossier welke informatie bevatte over Isaäc den Os, Leendert den Os (vader) en Leendert den Os (broer).

- Op 3 mei 1945 [‘s middags 2 uur] zijn bij het bombardement op het schip “Cap Arcona” in de haven van Lübeck(Duitschland) omgekomen den Os, Leendert [vader] geboren te Delft op 2 juni 1887 en den Os, Isaäc geboren te Delft op 22 april 1916.

- Leendert den Os [de broer van Isaäc] geboren 8-9-1913 is gerepatrieerd!

- Aanvulling overlijdensregisters Delft aktenummer 366 in 1947 register, zie https://www.openarch.nl/ade:628913b4-4025-11e5-b43d-639964b5da4e

-Moeder J. den Os-Roelofs, Lombokstraat 8 Delft, heeft navraag gedaan blijkt uit dossier.

Sluiten
Bron: Nationaal Archief, blok 128541, inv.nr. 12325 (RK dossier 14940)

Geplaatst door Bob Coret op 06 februari 2019

Overlijdensakte

https://www.openarch.nl/ade:628913b4-4025-11e5-b43d-639964b5da4e Lees meer
Bron: Archief Delft, Archief van de burgerlijke stand van Delft, archief 15, inventaris­num­mer 665, Register van overlijdensakten, 1947, aktenummer 366

Geplaatst door Bob Coret op 03 december 2018

Dossier Oorlogsgraven Stichting

Bron: Nationaal Archief, toegangsnummer 2.19.255.01, inventarisnummer 113095A

Geplaatst door Bob Coret op 30 november 2018

Isaac den Os, zoon van Leendert van Os en Janna Roelofsen, gehuwd geweest met Maria Anthoinetta Verhagen, wonende Ham 21 Delft, van beroep betonwerker.Op 20 april 1945 was het Engelse leger het kamp KL. Neuengamme zo dicht genaderd, dat de... Lees meer
Isaac den Os, zoon van Leendert van Os en Janna Roelofsen, gehuwd geweest met Maria Anthoinetta Verhagen, wonende Ham 21 Delft, van beroep betonwerker.

Op 20 april 1945 was het Engelse leger het kamp KL. Neuengamme zo dicht genaderd, dat de nazi’s het niet langer veilig oordeelden de gevangenen daar te laten. Besloten werd hen af te voeren naar Lübeck. Daar aangekomen werden ze binnen de boorden van de “Cap Arcona”, een gewezen luxe passagiersschip, en in de ruimen van de vrachtschepen de “Athen” en de “Tielbeck” samengeperst, die in de Lübecker Bucht voor anker lagen. In de bocht van Lübeck lagen ook veel andere Duitse schepen, die troepen en materiaal naar elders moesten overbrengen. Nadat het grootste deel van deze schepen in de nacht van 2 op 3 mei 1945 was vertrokken, werden ze verder op hun route aangevallen door Engelse vliegtuigen en voor een groot deel vernietigd. De drie gevangenenschepen waren achtergebleven op de plek waar zij eerder waren afgemeerd.

Toen de gevechten op het vasteland dichterbij kwamen en er grote rookkolommen opstegen, wat duidde op de nadering van Engelse tankcolonnes, besloten de gevangenen op de schepen een opstand te organiseren, de Duitse SS-bewaking te vernietigen en daarna met de bevrijders contact te leggen. Helaas werden de schepen in de Lübecker Bucht aangevallen door vliegtuigen en spoedig vielen de eerste bommen naast de “Cap Arcona” in zee, direct gevolgd door salvo’s van de boordwapens. Aan boord van het passagiersschip speelden zich onbeschrijfbare tonelen af. Een van de overlevenden was de latere directeur van het Nederlandse Rode Kruis, Hans van Ketwich Verschuur.

Om half drie in de middag zag Van Ketwich Verschuur door de patrijspoort van zijn hut opnieuw een eskader aankomen. Even later vielen de eerste bommen voor de boeg van de “Cap Arcona” in het water. "Weg hier!" riep hij tegen zijn hutgenoten. Omdat hij bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland had gewerkt, wist hij uit ervaring hoe schepen waren ingedeeld. Die kennis kwam hem goed van pas. Zo snel hij kon, klom hij naar het bovendek. Toen het volgende eskader overkwam, troffen de bommen het schip midscheeps. Er brak brand uit en het schip helde onmiddellijk zwaar over. Mensen en meubilair schoven naar de railing. Van Ketwich Verschuur zag de paniek, meubilair werd overboord gesmeten om als reddingsvlot te dienen, mensen sprongen overboord, waarvan er velen werden getroffen en gedood door het vallende meubilair, anderen verdronken in het ijskoude water. De chaos was onbeschrijfelijk. Bommen vielen, scherven en brokstukken vlogen in het rond, er werd geschoten. Ook de “Thielbeck” werd getroffen, kapseisde en zonk onmiddellijk.

Van Ketwich Verschuur wist ondertussen de brug van het schip te bereiken, van daar sprong hij op het ijzeren voordek, waarbij hij een voet beschadigde. Hij kroop door het `kluisgat' en liet zich vervolgens langs de ketting zakken in het water, ver weg van de wanhopige tonelen aan de zijkant van het schip. Zo snel hij kon zwom hij weg van de “Cap Arcona”, waarop nog steeds duizenden voor hun leven vochten. Er voeren twee Schnellboten van de Kriegsmarine rond om bemanningsleden en bewakers op te vissen. Ondertussen schoten zij niet alleen op de overvliegende eskaders, maar ook op de in het water drijvende gevangenen. Alleen drenkelingen die het geroep van de Duitse bemanning van de Schnellboten in het Duits beantwoordden, werden aan boord genomen. Zo ging dat ook met Van Ketwich Verschuur.

Sluiten

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 14 februari 2014

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu