Adrianus Cornelis Oskam

1901-1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 44 jaar geworden

Geboren op 21-03-1901 in Den Haag 

Overleden op 31-03-1945 in Zutphen 


Rang

Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Adriaan Oskam

Adrianus Cornelis (roepnaam Adriaan) Oskam wordt geboren op 21 maart 1901 in Scheveningen als zoon van Cornelis Oskam en Jacoba Maria Metz. In 1923 trouwt hij met Maria Elisabeth Kelfkens, net zo oud als hij en ook in Den Haag geboren. Ze krijgen... Lees meer

Adrianus Cornelis (roepnaam Adriaan) Oskam wordt geboren op 21 maart 1901 in Scheveningen als zoon van Cornelis Oskam en Jacoba Maria Metz. In 1923 trouwt hij met Maria Elisabeth Kelfkens, net zo oud als hij en ook in Den Haag geboren. Ze krijgen twee dochters. Adriaan werkt als ambtenaar in de rang van commies op de financiële afdeling van het departement van Koloniën en Overzeese gebiedsdelen in Den Haag. Het grootste deel van dit departement moet in de oorlog verhuizen vanwege de bouw door de Duitsers van de zogenoemde “Atlantikwall” en verhuist naar Huis de Voorst in Eefde. Het gezin Oskam verhuist in 1942 naar het adres Boompjeswal 16 in Zutphen. Adriaan komt in contact met zijn buurman, verzetsman Gijsbert van Oostveen. Al gauw is hij opgenomen in de verzetsgroep van vijf mensen. Ze luisteren in zijn kelder naar Radio Oranje. Hij krijgt van Gijs een vals paspoort als verzekeringsagent en verspreidt illegale bladen. Adriaan meldt zich (na een oproep via de radio) als lid van de Binnnenlandse Strijdkrachten. Vanuit het ministerie krijgt hij als enkeling geheime bevelen. In oktober 1944 wordt gedacht aan sabotage acties en er wordt samengewerkt met ondergedoken spoorwegpersoneel.

De groep rond Van Oostveen wordt omstreeks 25 maart 1945 gearresteerd en komt in het Huis van Bewaring in Zutphen terecht. Juist in die periode krijgt de Duitse militair van de Sicherheitsdienst Ludwig Heinemann de opdracht het Huis van Bewaring in Zutphen te ontruimen. Hij meldt aan de Sturmführer Haaze in Lochem (zijn chef) dat hij politieke gevangenen heeft die naar zijn mening tot de zware gevallen gerekend moeten worden en vraagt om instructies. Haaze schrijft dat Heinemann conform zijn plicht moet handelen. Heinemann besluit dat de gevangenen gefusilleerd moeten worden en maakt een lijst van tien personen. Dat zijn: W van Benthem, H.J. Boxtart, A. Gerritsen, G. Hartoch, Baron F.W.L. van Heemstra, H.J. Lammers, H.H. Lier, G van Oostveen, A.C. Oskam en D.J. Sonnenberg. Vier (Nederlandse) mannen van de SD zullen de executie moeten uitvoeren. Dat gebeurt in de avond van 31 maart 1945. De gevangenen worden in drie keer - twee aan twee geboeid - met de auto naar de IJsselkade vervoerd. Ze moeten in de richting van de rivier lopen. Heinemann geeft het bevel “Feuer” waarop een salvo klinkt uit vier pistolen. De touwen worden doorgesneden en Heinemann geeft dan opdracht de mannen in de rivier de IJssel te gooien. Adriaan Oskam is de laatste die doodgeschoten wordt. Van Benthem overleeft de aanslag (hij kan ongezien wegzwemmen).

Aan de IJsselkade in Zutphen (op de plek van de executie) herinnert een gedenksteen aan het gebeurde.

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum

Geplaatst door Ina Brethouwer op 25 september 2021

Overlijdensbericht

Adriaan Oskam
Bron: De waarheid 07-06-1945

Geplaatst door Wulfert Hop op 15 augustus 2020

4c36065fc5d30092f637a3feb577f52e v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag


Vak/rij/nummer 2e kl.7052
oskam.JPG

Ligging: 2e klasse

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Zutphen, monument aan de IJsselkade

Plaats:
Zutphen

Zutphen, monument aan de IJsselkade
Menu