Adrianis Maria van der Pol

1922-1943

0

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 22-11-1922 in Goirle 

Overleden op 16-07-1943 in Rheinhausen, Landkreis Moers 


Beroep

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Adrianus Maria van der Pol

Jos van der Pol, geboren 22 november 1922 in Goirle. Zijn ouders zijn, Johannes Petrus van der Pol en Maria van Weert. Gehuwd 13-09-1920 in Goirle en ze kregen daar 6 kinderen. Op 20-jarige leeftijd was hij volgens de bezetters oud genoeg om in... Lees meer

Jos van der Pol, geboren 22 november 1922 in Goirle. Zijn ouders zijn, Johannes Petrus van der Pol en Maria van Weert. Gehuwd 13-09-1920 in Goirle en ze kregen daar 6 kinderen.
Op 20-jarige leeftijd was hij volgens de bezetters oud genoeg om in Duitsland tewerkgesteld te worden en in januari 1943 vertrok hij naar Rheinhausen. Het eerste gedeelte van de reis ging in een soort koetsje waarin drie jongens en een bewaker zaten. Na geruime tijd kroop de bewaker bij de koetsier op de bok terwijl tegelijkertijd het tempo omlaag ging. Dit was voor een van de jongens, ene Schellekens, reden om te ontsnappen, iets wat Jos niet durfde. Aangekomen in Rheinhausen werd hij tewerkgesteld als rangeerder op een spooremplacement bij de Friedrich Alfred Hütte in Rheinhausen. Tussen de werktijden door heeft hij nog tijd om diverse brieven naar huis te sturen.

-Post naar huis ( fragment uit een van deze brieven:)
’N zondag waren we naar Nuis geweest naar Adrianus Spierings die maak ’t ook heel goed al heefd hij niet zo’n fijne kamer als ik want hij woond in ’n schop daar is ’n barak nog ’n herenhuis bij. En dan ik heb hier ’n fijne kamer ’t is ieder keer wel hoog de trappen op want ik lig op de derde verdieping. Maar toch ben ik blij als we ’n dag of 16 ouder zijn dat ik met verlof kan.

-Ongeluk.
Op 16 juli 1943 stond een wissel verkeerd en kwam hij bij het erop volgende treinongeluk om het leven. Ver van huis moest hij werken voor de bezetter van ons land, iets wat bij zijn ouders veel ongerustheid teweeggebracht zal hebben. Jos ligt begraven op het Nederlands Ereveld in het Stoffelnpark aan de Bittweg in Düsseldorf-Oberbilk in vak A rij 7 nummer 12.

Research: G. v. Heeswijk, Heemkundige Kring "De Vyer Heertganghen" te Goirle.

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Pol_van_der,_Adrianus_Maria

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 06 september 2023

Bron: http://www.goirle40-45.nl/

Geplaatst door gerrit kobes op 26 maart 2013

Geplaatst door gerrit kobes op 26 maart 2013

1364331867

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Düsseldorf


Vak/rij/nummer A712
pol.a.m.vander.jpg

Monument

Naam:
Goirle, oorlogsmonument

Plaats:
Goirle

Goirle, oorlogsmonument

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu