Wilhelmus Hendricus Pommerel

1894-1945

1415832348.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 51 jaar geworden

Geboren op 20-03-1894 in Amsterdam 

Overleden op 06-04-1945 in Limmen 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Ereveld Bloemendaal

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 12 november 2014

1415832503
Wilhelmus Hendricus Pommerel

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 12 november 2014

1415832348
Willem Pommerel werkte als inspecteur bij het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland. Als lid van de Ordedienst(OD) en Binnenlandse Strijdkrachten (BS) was hij zeer actief betrokken bij het toegankelijk maken van niet af te luisteren... Lees meer
Willem Pommerel werkte als inspecteur bij het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland. Als lid van de Ordedienst(OD) en Binnenlandse Strijdkrachten (BS) was hij zeer actief betrokken bij het toegankelijk maken van niet af te luisteren telefoonverbindingen voor het verzet. Het Rijkstelefoonnet werd door de bezetter afgeluisterd. Bij deze dienst was een Duitse Einsatzleiter en enkele Duitse telefonisten werkzaam met enkele Nederlanders.

Het clandestiene telefoonnet, waarvoor aanvankelijk vooral de 'binnenlijnen' van het PEN werden gebruikt, maar ook later andere kabels c.q. luchtlijnen - toen begin 1945 de levering van elektriciteit wegviel - PEN-inductorverbindingen, bestreek uiteindelijk tien plaatsen in het BS-gewest 11 en reikte tot Amsterdam en Haarlem. Willem Pommerel zorgde daarnaast voor illegale stroomvoorziening voor radioluister-posten en illegale-persactiviteiten in West-Friesland. Tevens werkte hij mee aan het wegpompen van 2000 liter door de bezetter in beslag genomen benzine van het PEN/PWN, die vervolgens door het verzet werd gebruikt voor wapen- en voedsel-transporten per boot. In zijn woning aan Geldelozeweg 19 in Hoorn hielden verzetsgroepen vergaderingen.

Toen op 10 februari 1945 BBO-agent Tobias Biallosterski in Wognum werd gearresteerd en gefouilleerd, trof men een lijst aan met (illegale) telefoonnummers, waaronder dat van Pommerel. Drie dagen later werd hij door leden van de Landwacht in Hoorn aangehouden. Na gevangenschap in de gevangenis van Alkmaar en Amsterdam werd hij op 6 april 1945 in Limmen gefusilleerd. Pommerel is kort na de oorlog herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Sluiten

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 12 november 2014

Wilhelmus Hendricus Pommerel staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Castricum, oorlogsmonument

Plaats:
Castricum

Castricum, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu