Karel Titus Postma

1907-1971

0

Slachtoffer van de oorlog

Is 63 jaar geworden

Geboren op 01-12-1907 in Utrecht 

Overleden op 06-07-1971 in Zierikzee 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Lena Buitendijk en Karel Postma

Beste Piet, Hartelijk dank voor je reactie. Mijn vader overleefde al die kampen, maar kwam feitelijk terug als een wrak. In zijn aantekeningen die ik bij het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag vond, zag ik Lena's naam. Mijn eigen ervaringen met... Lees meer
Beste Piet, Hartelijk dank voor je reactie. Mijn vader overleefde al die kampen, maar kwam feitelijk terug als een wrak. In zijn aantekeningen die ik bij het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag vond, zag ik Lena's naam. Mijn eigen ervaringen met mijn vader ben ik maar gaan verwerken in een dramastuk. Uiteraard staat dit allemaal in het teken van de oorlog. In elk geval meld ik Lena's naam als lid van de groep Wagemaker. Zeggen de namen P.Spaans en Van de Wolf jou iets? Het zou om een Markus van de Wolf kunnen gaan. Die maakten ook deel uit van die groep, althans volgens de aantekeningen van mijn vader. Vr.gr. Feiko Sluiten

Geplaatst door Feiko Postma op 04 augustus 2019

Karel Titus Postma

Mijn vader Karel Titus Postma is opgepakt door de Duitsers op 3 december 1941. In het voorjaar van 1941 was hij in contact gekomen met Siem Wagemaker, broer van Aukje Wagemaker, die op een lagere school in Rotterdam een collega van mijn vader was.... Lees meer

Mijn vader Karel Titus Postma is opgepakt door de Duitsers op 3 december 1941. In het voorjaar van 1941 was hij in contact gekomen met Siem Wagemaker, broer van Aukje Wagemaker, die op een lagere school in Rotterdam een collega van mijn vader was. Siem Wagemaker had zich nadat de groep Schoemaker (Delft) was opgerold tijdelijk rustig gehouden maar begon volgens de papieren van mijn vader in de loop van 1941 weer met illegale activiteiten. Tot de groep behoorden ook Tony van Eijk, Adri Waarts, ene Den Besten, van der Wulp, Joop Vermeulen en Lena Buitendijk. Een deel van de groep werd door toedoen van Anton van der Waals al op 8 november 1941 opgepakt en de overigen volgden op 3 december 1941.

Bij mijn vader gebeurde dat op verzoek van de Sicherheitspolizei Den Haag. Voorzover deed men aan het schrijven in en het rondbrengen van illegale bladen, terwijl ook informatie vanuit Engeland werd doorgegeven.

Mijn vader ging naar het Oranjehotel, kwam in het voorjaar in de Kriegswehrmachtsgefaengnis in Utrecht terecht, in augustus een kleine maand in Amersfoort (kampnummer 63) en op 3 september 1942 volgde transport naar Buchenwald (nr. 2952). Hij had de status van NN-gevangene. In februari/maart 1944 ontsnapte hij aan transport naar Natzweiler waar een aantal Nederlanders wel naartoe gingen. In november 1944 werd hij naar Sachsenhausen gestuurd -'Mathematikertransport'- en na een half jaar, in april 1945, kwamen daar nog enkele korte weken Ravensbrueck bij. Het waren de weken van de doodsmarsen.

Begin mei werd hij door de Amerikanen bevrijd.

Tony van Eijk, Aukje Wagemaker en Lena Buitendijk werden naar het Vrouwenkamp Ravensbrück gezonden. De eerste twee overleefden. Van Lena Buitendijk is bekend dat zij stierf in Ravensbrück. Adri Waarts is gestorven in Dachau, Den Besten in Neuengamme en Van der Wulp in de gevangenis. Joop Vermeulen en Siem Wagemaker zijn gefusilleerd.

Mijn vader stierf in 1971. Na de oorlog liet het kamp hem niet meer in los en dit keerde terug in angstdromen en zogeheten kampwoede. De mishandelingen uit het Oranjehotel en uit Buchenwald bespoedigden zijn dood.

Sluiten
Bron: Informatiebureau Nederlandse Rode Kruis Den Haag. Stichting 1940-1945 en Gedenkstaette Buchenwald

Geplaatst door Feiko Postma op 22 juli 2016

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu