Cornelis Gerardus Bikkers

1925-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 25-01-1925 in Goirle 

Overleden op 03-05-1945 in Lübeckerbocht bij kdo. Neustadt, Neuengamme 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van Cees, Cornelis Gerardus Bikkers

Cees Bikkers, geboren 25 januari 1925 in Goirle in het gezin van Harmanus Bikkers en Petronella Antonia (Pietje) Eijsermans. Zij huwden 26 juni 1916 te Goirle en kregen samen 5 kinderen, waarvan de middelste amper 8 maanden oud is geworden.Cees is... Lees meer

Cees Bikkers, geboren 25 januari 1925 in Goirle in het gezin van Harmanus Bikkers en Petronella Antonia (Pietje) Eijsermans. Zij huwden 26 juni 1916 te Goirle en kregen samen 5 kinderen, waarvan de middelste amper 8 maanden oud is geworden.
Cees is het 2de kind in dit gezin. In Goirle heeft hij nog even gewerkt als bloemist/arbeider.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij lid van de Nederlandse Arbeids Dienst .
Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen tot de Arbeitseinsatz en te werk gesteld in de werkkampen Beenderibben in Wetering bij Blokzijl en Zwarte Meer in de Noordoostpolder. Hij onttrekt zich aan de opgelegde verplichting en duikt onder bij een oom in Coevorden. Hier wordt hij echter door de Duitsers alsnog gearresteerd en via Ommen en Amersfoort is Cees op 10 september 1944 naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg (DE) gedeporteerd. In een van zijn laatste brieven schreef hij nog dat zijn overplaatsing waarschijnlijk niet door zou gaan. “Ik hoop dat je zo vlug als je kunt een brood stuurt want ’t mijne is op.”

In de laatste dagen van april 1945 (de bevrijding is in zicht) wordt dit kamp door de Duitsers geëvacueerd. Duizenden gevangenen worden ingescheept op drie schepen: de S.S. Cap Arcona, dat buitengaats bij Neustadt voor anker ligt wordt door de Duitse marine gevorderd evenals de S.S. Deutschland en de S.S. Thielbek.

Op 3 mei 1945 verschenen tegen half drie in de middag Britse jachtbommenwerpers in de lucht, die de schepen met raketten en bommen aanvielen, waarna deze binnen het uur brandend ten onder gingen. De vliegers meenden met vluchtende Duitse eenheden te doen te hebben, omdat de Duitse oorlogsvlag werd gevoerd en aan dek uitsluitend Duitse militairen te zien waren. De gevangenen waren in de ruimen opgesloten. Tijdens en na het bombardement heerste er een onbeschrijfelijke chaos. Alles bij elkaar komen er ca. 5000 slachtoffers om bij het zinken van de S.S. Cap Arcona waaronder Cees Bikkers.

* Research: G. Kobes (Doss.nr: BU-G –35 /14.1.6.1)

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Bikkers,_Cornelis_Gerardus

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 06 september 2023

1944 Bikkers Cees

Geplaatst door gerrit kobes op 25 maart 2013

1364244842

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Zeemansgraf

Gedenkboek: 34

Categorieën

Monument

Naam:
Neuengamme, Nederlandse gedenksteen op de gedenkplaats Neuengamme

Plaats:
Hamburg

Neuengamme, Nederlandse gedenksteen op de gedenkplaats Neuengamme

Nationaal archief

Bekijk
Menu