Menu

Eduard Alexander Reep

1866 - 1945

Oorlogsslachtoffer

Is 79 jaar geworden

Geboren op 03-11-1866 in Poerwakarta, NOI

Overleden op 23-12-1945 in Bandoeng


Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Reconstructie van de gebeurtenissen in Bandoeng op 25/12/1945

Uit de krantenartikelen wordt de schijn gewekt dat dhr Reep samen met mevr. Leclerq (zonder c) de Courcelles-Nugteren werden ontvoerd. Er blijkt sprake te zijn van een persoonsverwisseling. Volgens het persoonsdossier van mevr. Felicie Leclerq de... Lees meer

Uit de krantenartikelen wordt de schijn gewekt dat dhr Reep samen met mevr. Leclerq (zonder c) de Courcelles-Nugteren werden ontvoerd. Er blijkt sprake te zijn van een persoonsverwisseling. Volgens het persoonsdossier van mevr. Felicie Leclerq de Courcelles- Nugteren bij het Nationaal Archief stierf zij op 31.5.1946 en niet op 25.12.45

De gevolgtrekking is dat dhr Reep met een andere vrouw , d.w.z. zijn echtgenote Wihelmina Hendrika Reep-Gout werd ontvoerd en op dezelfde dag vermoord.
Uit een vorig huwelijk had mevr. W.H. Reep-Gout een zoon George William van Dort. Hij werd bij de ontvoering doodgeschoten.

Alle drie werden begraven op de begraafplaats aan de Parkweg te Bandoeng en later overgebracht naar de oude gemeentelijke begraafplaats Padjadjaran, ook in Bandoeng . Uiteindelijk werden hun stoffelijke resten overgebracht naar het ereveld Pandu

Eèn en ander wordt duidelijk gemaakt in de persoonsregisters van bovenstaande personen bij het Nationaal Archief, zie link.
De officïele registers bij de Burgerlijke Stand van Batavia/Jakarta bevestigen bovenstaande reconstructie .

Ook de zoon van dhr van Dort, Willy Léon van Dort, werd ontvoerd. In de Bersiaptijd werden veel personen in Bandoeng als vermist opgegeven, Britse bronnen geven aan een 1000 tal waaronder veel kinderen. Vermist betekende in die periode ontvoerd en vaak vermoord. Onbekend is waar Willy Léon van Dort begraven is. Bij gebrek aan een lijk van een persoon kon door de Opsporingsdienst Overledenen O.D.O. geen overlijdensakte worden opgesteld. Dat is bij Willy Léon het geval. Hetzelfde geldt voor mevr.Felicie Leclerq de Courcelles-Nugteren.

Sluiten
Bron: a) Overlijdensakte Wilhelmina Hendrika Gout - Jaar aangifte 1946 aktenummer 1505 b) Overlijdensakte Eduard Alexander Reep - Jaar aangifte 1946 aktenummer 7142 c) Overlijdensakte Charley George William van Dort - Jaar aangifte 1946 aktenummer 1504 d) persoonsdossiers bij het Nationaal Archief, zie link e) M.C. van Delden "Bersiap in Bandoeng". National Archives Kew (London) Reports AFNEI.

Geplaatst door Peter van den Broek op 24 maart 2023

Gebeurtenissen omtrent het overlijden

Uit Het dagblad : uitgave van de Nederlandsche Dagbladpers te Batavia van 06-06-1946.
Bron: delpher.nl

Geplaatst door Marcel Ravenhorst op 29 augustus 2020

bersiap

levend begraven door de extremistengehuwd met Charlotte Florentine Razoux Schulz (1882-1954)(gescheiden) gehuwd met Wilhelmina Hendrika Gout (1868-1945)
Bron: familieboek

Geplaatst door david gout op 24 november 2016

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Pandu


Vak/rij/nummer V 900

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief