Arend Reeuwijk

1925-1949

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 23 jaar geworden

Geboren op 04-07-1925 in Nijmegen 

Overleden op 17-01-1949 in Tasikmalaja 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Stoter Arend Reeuwijk.

Gevallen voor het Vaderland. "Sterk uit overtuiging!" Opdat wij niet vergeten... Ingedeeld bij onderdeel: 3e Compagnie-3e Bataljon-Regiment Stoottroepen- C Divisie "7 December". Rang: Dienstplichtig Soldaat. Registratienummer:... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Sterk uit overtuiging!"

Opdat wij niet vergeten...

Ingedeeld bij onderdeel: 3e Compagnie-3e Bataljon-Regiment Stoottroepen- C Divisie "7 December".

Rang: Dienstplichtig Soldaat.

Registratienummer: 25.07.04.143.

Adres: Hollandsestraat 5b te Rotterdam.

Beroep: Instrumentenmaker.

Plaats van sneuvelen: Benisseuri-Tasikmalaja, West-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld na een vijandelijke beschieting. Aan zijn bekomen krijgsverwondingen, een hoofdschot, in de 3e Hulpverbandplaats te Tasikmalya nabij Tjimes overleden.

Bron: Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).

Overig: Ongehuwd. Zoon van Franciscus Antonius Reeuwijk en Koos Dang. RK.

Vermelding op: https://www.lijstvangevallenen.nl/missie/knil

De soldaat zou van 3-GRG overgeplaatst zijn volgens dit document maar daar is verder geen aanwijzing voor gevonden. Vereniging 18 juni gaat er dus niet vanuit dat hij van de grenadiers afkomstig was.

Bron: Ministerie van Defensie.

3 Bataljon Regiment Stoottroepen

Opgericht: 01-09-1946 te Nijmegen

Onderdeel van: C-Divisie "7 December"

Vertrek Indië: 16-10-1946 a/b "Volendam"

Aankomst Indië: 12-11-1946 Batavia

Toegevoegd aan: T.T.C. West-Java

Ingedeeld bij: 3e Infanterie Brigade Groep

Actiegebied(en): Tjiandjoer, Soekaboemi, Tasikmalaja, Garoet, Tjiamis

Commandant: Lt.Kol P. Cornelissen 01-09-1946/22-03-1948
Maj. H.M. Velders 22-03-1948/24-12-1949

Gerepatrieerd: 26-11-1949 a/b "Kota Inten"
24-12-1949 Rotterdam

Omgekomen: 39 man

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '45. Na aankomst in Indië werd het gelegerd in Batavia. Vanaf 25 november 1946 verrichtte het wachtdiensten in en rond de haven van Tandjong Priok om smokkel en rampok (diefstal) tegen te gaan. Het bataljon werd eind maart 1947 overgebracht naar Tjiandjoer waar het de taak overnam van de W-Brigade. Deze taak bestond uit de beveiliging van de konvooiweg Batavia-Bandoeng. Ter ondersteuning en voor het inwerken bij de nieuwe taak werd vanaf eind april Inf.II.KNIL aan het bataljon toegevoegd.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, zette het bataljon in de vroege ochtend de opmars in en bezette de belangrijke spoortunnel bij Lampegan. De 2e cie trok met 3-14 RI op naar Soekaboemi. Beide doelen werden al op de eerste actiedag bereikt. In de dagen daarna vonden er in het gebied nog enkele zuiveringen plaats. Op 25 juli was het bataljon geconcentreerd te Tjiandjoer en werd het gebied rond Soekaboemi overgedragen aan de 1e Inf. Brig. groep. Op 27 juli werd het bataljon gelegerd in Tomo ter beveiliging van het weggedeelte Tomo-Palimanan. Ter afronding van de 1e politionele actie trok het bataljon op 9 augustus vanuit Tasikmalaja op naar Garoet. Zeer vermoeid als gevolg van het moeilijke terrein en de vele vernielingen werd Garoet uiteindelijk op 12 augustus bereikt dat reeds twee dagen eerder was ingenomen door eenheden van Huzaren van Boreel en 3-14 RI, die respectievelijk vanuit Pengalengan en Soemedang de opmars hadden ingezet.


Na de 1e actie was het zeer onrustig. Vooral de verbindingsweg Garoet-Tasikmalaja vormde een voortdurende bron van zorg. Er werden dan ook vele zuiveringsacties gevoerd om de TNI en de islamitische strijdgroepen (Daroel Islam en Hizboellah) uit te schakelen. Medio november werd het bataljon gelegerd nabij Pengalengan en Tjiwedej. Vanuit dit gebied werden (brigade)acties tot ver naar het zuiden gevoerd waarbij onder andere Boengboelang werd bezet. Op 20 april 1948 kreeg het bataljon het regentschap Tjiamis toegewezen. Ook in dit gebied werden weer de nodige acties gevoerd zoals de actie "Stoter" ter beveiliging van de weg Tasikmalaja-Tjiamis. Na de 2e politionele actie, waar het bataljon niet actief aan deelnam, ontstond er een zeer onoverzichtelijke situatie in het gebied daar de TNI en de islamitische groeperingen niet alleen de Nederlanders bestreden maar ook elkaar. Pas na het 'cease fire' op 11 augustus werd het rustiger en was de tijd van de grote acties voorbij. De Daroel Islam daarentegen bleef actief. Op 20 oktober werd het regentschap Tjiamis overgedragen aan de TNI. Het bataljon werd verzameld in het Ampiware kamp in afwachting van het vertrek naar Batavia en de repatriëring.

Bron: http://www.indie-1945-1950.nl/web/3rs.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 27 december 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Menteng Pulo


Vak/rij/nummer III97/7DD
reeuwijk.a.2005.jpg

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu