Thomas Jean Henri de Ronde
1901-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 44 jaar geworden
Geboren op 08-07-1901 in Blitar, NOI
Overleden op 29-08-1945 in Kamioka sub camp Nagoya
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Transport via Singapore naar Nagasaki (Japan) en verder naar branch kamp Kamioka, Nagoya 1B van Ldst Sld Art KNIL. Thomas Jean Henri de Ronde
Na de capitulatie van ons Koloniale Leger, werd Ldst Sld Art KNIL. Thomas Jean Henri de Ronde, door het Japanse Leger vermoedelijk eerst geïnterneerd in een krijgsgevangenkamp in Soerabaja. Omstreeks sep/okt 1942 werd hij samen met andere Ned....
Lees meer
Na de capitulatie van ons Koloniale Leger, werd Ldst Sld Art KNIL. Thomas Jean Henri de Ronde, door het Japanse Leger vermoedelijk eerst geïnterneerd in een krijgsgevangenkamp in Soerabaja. Omstreeks sep/okt 1942 werd hij samen met andere Ned. Kgvn. overgebracht naar Batavia en tijdelijk geïnterneerd in de
voormalige KNIL -kazerne van het Xde Bat. Inf.
Vervolgens werd hij via de havenstad Tandjong Priok met een Japans transportschip naar Singapore gebracht, waar hij tijdelijk werd ondergebracht in één van de barakken van het Changi kamp.
Op 29 nov 1942 werd hij samen met 269 Ned. kgvn ingescheept op de ss ”Kamakura Maru 1” met bestemming Japan.
Op 8 dec 1942 kwam het schip aan te Moji / Nagasaki.
Van daaruit reisden de 300 Ned. kgvn, waaronder Thomas de Ronde, met een luxe trein door naar Kamioka, tot hoog in de bergen; het laatste deel van het traject ging via een smal bergspoorlijntje.
Kamioka kon tenslotte worden bereikt met een kabelbaan of lopend.-Kamioka lag hoog in het gebergte op 1600 meter hoogte ca. 150 km ten Noorden van Nagoya tussen de spoorlijn van Nagoya (aan de zuidkust) naar Toyama (naar de Oostkust) en de Oostelijk gelegen bergketen Hida Sammyaku.
Hier bevond zich een uitgestrekt complex van elektrische centrales en fabrieken voor de oorlogsindustrie.-Branch kamp Kamioka, Nagoya 1 B
De kgvn werden gelegerd in een gebouw met 2 verdiepingen; men had verder de beschikking over 18 kamers van 4x4. De Japanse Kampcommandant was de wrede Kolonel Irata; naderhand werd hij vervangen door 1ste Lnt. Furushima.
Ongeacht of de kgvn ziek waren, moesten zij altijd doorwerken! Daarbij moest worden gewerkt in de loodmijnen van Misui Mining Coy.
Het werk was bijzonder zwaar en vaak moest men onder erbarmelijke omstandigheden werken; vooral gedurende de zeer koude wintermaanden met heel veel sneeuw, waarbij de kgvn onder verschrikkelijke omstandigheden moesten doorwerken.
De kgvn beschikten alleen over tropenkleding en sommige van hen, hadden zelfs geen schoenen meer. In de zomer was het meestal heel erg warm.
De voeding was verder heel eentonig en slecht. De Nederlandse arts moest onder moeilijke omstandigheden werken, omdat er nauwelijks geneesmiddelen en verbandmiddelen door de Japans bewaking beschikbaar werden gesteld.
Tegen het einde van WOII, waren als gevolg van onder meer volkomen uitputting, honger en ziekten, 63 Nederlanders, 15 Amerikanen en 2 Engelsen overleden; één van hen was Ldst. Sld. Art. KNIL. Thomas Jean Henri de Ronde; hij overleed op 29 aug.1945 te Kamioka.
HIJ ligt nu begraven op het Ereveld Menteng Pulo, te Jakarta, locatie: Columbarium, Loc. K.39.
Sluiten
Bron: Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL.
Geplaatst door Jan Thonus op 02 september 2019
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen