Hermanus Salmon

1918-1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 26 jaar geworden

Geboren op 30-04-1918 in Banda Neira 

Overleden op 28-11-1944 in Omgeving Bodjonegoro 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Vergeten Verzet - Vuurpijl-affaire - Hermanus Salmon Verzetsstrijder

Hermanus Salmon, Indonesïer van Ambonese afkomst , was van beroep employé bij de machinefabriek Braat Hij was lid van de Verzetsgroep Corsica in Soerabaja, aangeduid als “Ondergrondse Vereniging Corsica” Vast staat dat deze Verzetsgroep... Lees meer

Hermanus Salmon, Indonesïer van Ambonese afkomst , was van beroep employé bij de machinefabriek Braat Hij was lid van de Verzetsgroep Corsica in Soerabaja, aangeduid als “Ondergrondse Vereniging Corsica”

Vast staat dat deze Verzetsgroep radiografisch contact had met de Nederlandse inlichtingendienst in Australië en Intelligence verrichtte ter voorbereiding van tenminste 4 geallieerde bombardementsvluchten naar Soerabaja.

De Verzetsgroep Corsica stak in de nacht van 21 Juli 1943 op verschillende plaatsen in Soerabaja Vuurpijlen af om militaire doelen in de haven te markeren, zodat Amerikaanse bommenwerpers uit Australië gericht hun dodelijke lading konden afwerpen, vandaar de naam Vuurpijl-affaire.

Geallieerde bommenwerpers voerden in de nacht van 9 op 10 november 1943 weer en bombardement uit op strategische doelen in Soerabaja. De kroon op het verzetswerk was de succesvolle bijdrage aan de operatie die in militaire kringen bekend staat onder de codenaam “Transom”. Op 17 mei 1944 zetten bijna 100 (honderd) vliegtuigen van het Britse vliegkampschip HMS Illistrious en Amerikaanse vliegkampschip USS Saratoga een gecombineerde aanval in op strategische doelen in Soerabaja : de olie-installaties in Wonokromo, machinefabriek Braat in Ngagel en de Marine installaties in de haven van Tandjoeng Perak waren het doelwit. Tenminste één getuige meldde dat het Verzet met spiegeltjes lichtsignalen gaf om de geallieerde vliegtuigen te leiden naar hun doelen. De daarop volgende nacht werden de doelen nogmaals bestookt door Amerikaanse zware bommenwerpers.

Verdachten van de Vuurpijlaffaire werden gearresteerd, naar de Werfstraatgevangenis afgevoerd en daar maandenlang verhoord en gemarteld. Hermanus Salmon werd met andere leden van de Verzetsgroep Corsica weggevoerd en waarschijnlijk op 28 november 1944 door de beruchte Militaire Politie Ken-Pei-Tai geëxecuteerd in de Djatibossen van Bodjonegoro. Hij ligt met de kopstukken van de verzetsgroep begraven in hetzelfde massagraf met het opschrift “Verzamelgraf Bodjonegoro”.

J.W.F Meeng
Hoofd van het Bijkantoor Soerabaja van de Opsporingsdienst Overledenen O.D.O., onderdeel van het Departement van Justitie, publiceerde eind 1949 in verschillende kranten in Nederlands-Indië een namenlijst van illegale strijders van Soerabaja betrokken bij de Vuurpijl-affaire, waaronder Hermanus Salmon. In zijn persoonsdossier in het Nationaal Archief staat aangegeven: “behorende tot de Vuurpijl-affaire”.

Deze illegale acties werden in Nederlands-Indië bekend als de "Vuurpijl-affaire". Desondanks raakte dit verhaal in Nederland in vergetelheid en wordt tot op heden nooit erkend als Verzetsdaad uitgevoerd door de “Ondergrondse Vereniging Corsica” in samenwerking met de Geallieerden tegen de Japanse bezetters.

Zijn ouders Salmon-Kalengkongan hebben voor hun zoon Hermanus Salmon nooit erkenning als Verzetsstrijder gekregen




Sluiten
Bron: Peter van den Broek research paper “Vuurpijl-affaire ” - Museum Sophiahof Den Haag 16/10/2022: talkshow ”Vergeten Verzet Vuurpijl-affaire” - Nederland-Indie onder Japanse bezetting o.l.v. Prof. Dr. I.J. Brugman (1960) p.330/430/441 - NIOD I.C. 00386/2938, I.C. 054604/5253 – National Archives London UK - Nieuwe Courant 20-11-1948 “O.D.O. een Sociaal Belang Detective werk in een vaag verleden – Indische Courant voor Nederland 01-12-1948 “O.D.O. onthult drama’s van een vaag verleden” - De Vrije Pers 22-09-1949: “De slachtoffers van de Vuurpijl-affaire” – Nieuwe Courant 22-09-1949 : “Schrijnende herinnering De Japanse bezetting kostte een vader acht zoons” - Nieuwe Courant 28-09-1945: “Rumoer om de O.D.O.” - De Vrije Pers ochtendbulletin 03-12-1949: “Oorlogsslachtoffers” – Nationaal Archief, persoonsdossier bij Oorlogsgravenstichting n° 132865A - Overlijdensakte Burgerlijke Stand te Batavia/Jakarta jaar aangifte 1947 aktenummer 565

Geplaatst door Peter van den Broek op 28 december 2022

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Ancol


Vak/rij/nummer IV125:126
salmon.h.2005.jpg

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu