Gerard Savelkoul

1924-1946

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Geboren op 04-12-1924 in Malang, NOI 

Overleden op 02-1946 in Patjet, kamp 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Onbekende details over de dood van Gerard Savelkoul onthuld in een tot nu toe ongepubliceerd document

Uit recent onderzoek in het Nationaal Archief in Den Haag is een tot nu toe onbekend document opgedoken over de dood van Gerard Savelkoul. Getuige Bernardus Patty beschrijft in dit document hoe hij samen met 12 anderen naar Patjet in residentie... Lees meer

Uit recent onderzoek in het Nationaal Archief in Den Haag is een tot nu toe onbekend document opgedoken over de dood van Gerard Savelkoul. 


Getuige Bernardus Patty beschrijft in dit document hoe hij samen met 12 anderen naar Patjet in residentie Modjokerto werd gedeporteerd, naar een kamp in de voormalige Pasanggrahan (logeerverblijf) van de suikerfabriek bij de onderneming Eschausier in Ketanen (Modjokerto).

In het kamp lag Gerard Savelkoul zwaar ziek te bed met dysenterie. Slechte hygiene en gebrekkige sanitaire omstandigheden in een interneringskamp bevorderen de verspreiding van dysenterie. Ondanks dat hij nog naar het hospitaal werd vervoerd, overleed hij aldaar.





Sluiten
Bron: Nationaal Archief 2.13.132 inventarisnummer 1934 Bersiap Sidoardjo Patjet- getuige B. Patty

Geplaatst door Peter van den Broek op 05 juni 2024

NA 2 13 132 1934 Bersiap Sidoardjo Patjet getuige Patty

Gerry Savelkoul miskend deelnemer Verzet in Soerabaja, slachtoffer in de Bersiap periode

Bij het uitbreken van WO2 maakte Gerry Savelkoul deel uit van de LuchtBeschermingsDienst LBD in Soerabaja. Na de capitulatie van het KNIL in maart 1942 sloot hij zich als 17-jarige aan bij de Verzetsgroep van eltnt J.A. de Jong (ridder MWO4) waar... Lees meer
Bij het uitbreken van WO2 maakte Gerry Savelkoul deel uit van de LuchtBeschermingsDienst LBD in Soerabaja. Na de capitulatie van het KNIL in maart 1942 sloot hij zich als 17-jarige aan bij de Verzetsgroep van eltnt J.A. de Jong (ridder MWO4) waar hij met andere jongelui zoals Jaap Bruyn en Boule Gasper Hendrik Holtkamp, clandestien radioberichten uit Australie afluisterden en voor het Verzet wapens verzamelden. Hij werd omstreeks september 1942 met anderen verraden en tijdens de oorlog in een gevangenis vastgehouden. Hij overleefde de afschuwelijke folteringen door de gevreesde Japanse Militaire Politie "Kempeita".

Na de Japanse capitulatie werd hij tijdens de Slag om Soerabaja (12-11-1945 ?) door Indonesische Nationalisten ontvoerd en gedeporteerd naar een z.g.n. beschermings- of Republikeins kamp in Patjet, 35 Km ten Zuid-Oosten van Modjokerto. Hij overleed in februari 1946. Anders dan andere slachtoffers van de kampen in Patjet werd Gerry bij een verlaten Suikerfabriek in de buurt van Patjet begraven. Hoogst waarschijnlijk kan hij beschouwd worden als een Bersiap slachtoffer.

Zijn vader Willem Hugo Lodewijk Savelkoul (res. Eltnt KNIL) overleed aan de Birma spoorweg .

Zijn moeder, de weduwe A.L. Savelkouil-Beckman Lapré heeft nooit erkenning gekregen voor het Verzetswerk van haar zoon.

Sluiten
Bron: NIOD IC 400 081770 en NA 2.10.62 inv nr. 2347/2349 verklaring eltnt Jack Boer over het Verzetswerk in Soerabaja - Nationaal Archief NA11474A persoonsdossier Gerard Savelkoul - https://bersiapkampen.nl/Patjet%20mannen.htm; Modjokerto -Patjet Republikeins kamp door sommigen als Beschermingskamp aangeduid.

Geplaatst door Peter van den Broek op 19 september 2023

NA 2 10 62 inv nr 2347 2349 verklaring J L Boer pag 1 2

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu