Wilhelm Scheffer

1923-1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 21-06-1923 in Weltevreden, NOI 

Overleden op 31-03-1945 in Den Haag 


Rang

Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Wim Scheffer is geboren en getogen in Weltevreden op Java, Nederlands-Indie. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 keerde het gezin terug in Nederland en vestigde zich aan de Hoge Nieuwstraat 22 in Den Haag. Daar startte zijn vader... Lees meer
Wim Scheffer is geboren en getogen in Weltevreden op Java, Nederlands-Indie. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 keerde het gezin terug in Nederland en vestigde zich aan de Hoge Nieuwstraat 22 in Den Haag. Daar startte zijn vader een garagebedrijf. Wim vond werk als kantoorbediende en kwam zonder kleerscheuren de eerste oorlogsjaren door.

Begin 1944 sloot hij zich aan bij de verzetsgroep 'het Nederlands vrijkorps'. In september 1944 werd deze verzetsgroep opgenomen in de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Wim werd hierdoor militair.

Op 31 maart 1945 was Wim samen met twee andere leden van de B.S. op pad voor een wapentransport. De wagen waarin zij reden werd door een patrouille van de Grune Polizei aangehouden op de Laan van N.O. Indie. Tijdens een fouillering werd bij een van de mannen een pistool aangetroffen. Hierna werden zij alle drie gearresteerd. Wim had een pistool en een luchtdrukpistool op zak. Dit laatste overhandigde hij aan een Duitser. Enige tijd later trok hij zijn wapen en wist de Duitsers hiermee volkomen te verrassen. Tijdens het vuurgevecht dat hierop ontstond konden de andere twee verzetsstrijders ontsnappen. Wim zelf werd echter doodgeschoten.

Op 10 april 1945 werd Wim begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Toen zijn graf daar in 1998 voor ruiming in aanmerking kwam, heeft de Oorlogsgravenstichting zijn stoffelijke resten overgebracht naar het Nederlands ereveld Loenen op de Veluwe. Daar rust hij sinds 19 maart 1998 in vak A grafnummer 708.

Sluiten
Bron: Familie Scheffer en oud-verzetsman M. Pulle

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 17 juli 2014

Over Wilhelm Scheffer.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS). Laatst bekende adres: Hoge Nieuwstraat 22 te Den Haag. Beroep: Boekhouder. Locatie van sneuvelen: Laan van Nieuw Oost-Indië-omgeving te... Lees meer

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS).

Laatst bekende adres: Hoge Nieuwstraat 22 te Den Haag.

Beroep: Boekhouder.

Locatie van sneuvelen: Laan van Nieuw Oost-Indië-omgeving te Den Haag (Bezuidenhout).

Locatie laatste rustplaats: Nationaal Ereveld Loenen.

Wijze van sneuvelen:

Wim Scheffer is geboren en getogen in Weltevreden op Java, Nederlands-Indie. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 keerde het gezin terug in Nederland en vestigde zich aan de Hoge Nieuwstraat 22 in Den Haag. Daar startte zijn vader een garagebedrijf. Wim vond werk als kantoorbediende en kwam zonder kleerscheuren de eerste oorlogsjaren door.Begin 1944 sloot hij zich aan bij de verzetsgroep 'het Nederlands vrijkorps'. In september 1944 werd deze verzetsgroep opgenomen in de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Wim werd hierdoor militair.Op 31 maart 1945 was Wim samen met twee andere leden van de B.S. op pad voor een wapentransport. De wagen waarin zij reden werd door een patrouille van de Grune Polizei aangehouden op de Laan van N.O. Indie. Tijdens een fouillering werd bij een van de mannen een pistool aangetroffen. Hierna werden zij alle drie gearresteerd. Wim had een pistool en een luchtdrukpistool op zak. Dit laatste overhandigde hij aan een Duitser. Enige tijd later trok hij zijn wapen en wist de Duitsers hiermee volkomen te verrassen. Tijdens het vuurgevecht dat hierop ontstond konden de andere twee verzetsstrijders ontsnappen. Wim zelf werd echter doodgeschoten.Op 10 april 1945 werd Wim begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Toen zijn graf daar in 1998 voor ruiming in aanmerking kwam, heeft de Oorlogsgravenstichting zijn stoffelijke resten overgebracht naar het Nederlands ereveld Loenen op de Veluwe. Daar rust hij sinds 19 maart 1998 in vak A grafnummer 708.

Overige gegevens: Ongehuwd. Zoon van Jan Harmen Scheffer en Maria Catharina Pfeijffer.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Bezuidenhout.

Onderscheiding:

- VERZETSHERDENKINGSKRUIS.

Bronnen:

- Bevolkingsregister Haags Gemeentearchief.

- Open archieven.

- Familie Scheffer en oud-verzetsman M. Pulle.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 24 maart 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer A708
W.Scheffer.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Loenen, Ereveld Loenen

Plaats:
Apeldoorn

Loenen, Ereveld Loenen

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu