Wouter Krijn-Evert Schipper
1903-1942
Oorlogsslachtoffer
Is 39 jaar geworden
Geboren op 26-01-1903 in Rotterdam
Overleden op 20-02-1942 in Balikpapan
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
De moord op de Europese inwoners van Balikpapan(Borneo) door het Japanse Leger op 20 februari 1942.
Nadat het Japanse Leger in feb. 1942 bij Balikpapan was geland en de stad vervolgens had bezet, werden kort daarna alle Nederlanders, ook de artsen en 8 patiënten van het Plaatselijke Ziekenhuis verzameld en gevangen genomen.
Vervolgens werden zij...
Lees meer
Nadat het Japanse Leger in feb. 1942 bij Balikpapan was geland en de stad vervolgens had bezet, werden kort daarna alle Nederlanders, ook de artsen en 8 patiënten van het Plaatselijke Ziekenhuis verzameld en gevangen genomen.
Vervolgens werden zij allen op 20 feb. 1942 vastgebonden en gedwongen in de richting van de kust te lopen, in de omgeving van het oude fort “Klandasan”.
Op het strand aangekomen werden de Off. v. Gezondheid, dr. Arps en Hoofdinspecteur van politie H.W. Verplak van de anderen afgescheiden. Nadat zij apart stonden opgesteld, werden zij onthoofd.
Vervolgens begonnen de Japanse soldaten de overige gevangenen de zee in te drijven, totdat zij op borsthoogte in het water stonden. Toen dat was gebeurd, werden de gevangenen één voor één door de Japanse militairen doodgeschoten.
Door de stromingen in de zee, spoelden naderhand de lichamen van de slachtoffers terug op het strand en werden daarna door de plaatselijke bevolking begraven.
Na WOII werden hun stoffelijke overschotten door de OGS herbegraven op het Ned. Ereveld “Kembang Koening”te Soerabaja.
De bevolking was door de Japanners gedwongen getuige te zijn van deze vreselijke gebeurtenis.
In totaal verloren die dag 78 Nederlanders het leven.
Ldst. Sgt. Gnkd. KNIL. Wouter Krijn-Evert SCHIPPER was één van de slachtoffers, die door het Japanse Leger werden geëxecuteerd.
Hij ligt nu begraven op het Nederlandse Ereveld “Kembang Kuning”, in het verzamelgraf Balikpapan, loc.nr.: DDD 178:179naschrift:
De reden van dit moorddadige optreden zou zijn, dat de Commandant van de Japanse troepen zeer ontstemd was over het feit dat - in opdracht van de Nederlandse Garnizoenscommandant, Luitenant- Kolonel C. van den Hoogenband - de Nederlandse verdedigers alle belangrijke bruggen en olie-installaties tijdig hadden opgeblazen en in brand hadden gestoken.
Sluiten
Bron: Bron: Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL.
Geplaatst door Jan Thonus op 13 mei 2018
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen