Albert Jozeph Franciscus Schreuder

1909-1942

1441864727.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 32 jaar geworden

Geboren op 08-04-1909 in Wahai 

Overleden op 19-01-1942 in Nabij Tarakan a/b Japans oorlogsschip 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Albert Jozeph Franciscus (Jos) Schreuder

Op 8 april 1909 in Wahai (Ceram) is Jos Schreuder geboren. Hij groeide samen met zijn oudere zussen Liza en Rieka op. Zijn vader Franciscus, ook KNIL militair, had jaren eerder Maastricht verlaten en vertrok naar Indonesië. Hij trouwde daar de... Lees meer
Op 8 april 1909 in Wahai (Ceram) is Jos Schreuder geboren. Hij groeide samen met zijn oudere zussen Liza en Rieka op. Zijn vader Franciscus, ook KNIL militair, had jaren eerder Maastricht verlaten en vertrok naar Indonesië. Hij trouwde daar de inlandse vrouw Mina Kartodikromo.Jos volgde tot april 1927 de HBS. In zijn vrije tijd was hij keeper bij het voetballen, speelde tennis en biljart. Na de HBS diende Jos in het leger. De eerste 3 jaren als Fuselier (aanbevolen militair) en werd hij geplaatst bij de kaderschool. Hij vervolgde zijn militaire loopbaan als Infanterist, Sergeant en op 1 januari 1941 werd hij benoemd tot Sergeant Majoor Instructeur.Op 5 januari 1937 in Samarinde trouwde hij met Alletta Claassen. Ze leefden in Batavia waar ze in 1939 de trotse ouders werden van hun zoon Franciscus (Frans). Later verhuisden ze naar Tjimahi. Hier werd in 1940 hun dochter Truus geboren. Toen Jos vertrok naar Tarakan was zijn vrouw zwanger van hun 3e kind.In de oorlog begint Alletta haar zoektocht naar haar man. Alletta wordt ziek en haar broer Wim helpt haar met haar zoektocht. Op 25 augustus 1947 in Makassar overlijdt Alletta. Wim en zijn vrouw Ida Claassen - Claproth nemen de zorg van de kinderen tot zich in hun gezin.Op 27 december 1945 wordt van het Rode Kruis bericht ontvangen over de zoektocht. Het resultaat is helaas teleurstellend en verdrietig, de omstandigheden erbarmelijk en mensonterend. Op 19 januari 1942 is Jos overleden op 32-jarige leeftijd. Te jong om zijn 2e dochter Christine Elizabeth (Lies) op 5 april geboren zien worden.Zijn zussen Liza en Rieka hebben de respectabele leeftijd van 102 respectievelijk 94 bereikt. Onze vader, schoonvader, broer, zwager, opa…... Hij had wel 100 kunnen worden!Tarakan 19 januari 1942 - Jangan lupa… dat het nooit mag worden vergeten… dat hìj nooit mag worden vergeten.Namens de nabestaanden, januari 2012 - Zijn kleindochter Foekje Sluiten
Bron: Kleindochter Foekje

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 10 september 2015

Oorlogskruizen postuum uitgereikt aan vermoorde KNIL'ers

LOENEN - De nabestaanden van zeven soldaten die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië op gruwelijke wijze werden vermoord, namen zaterdag op het Nationaal Ereveld in Loenen een oorlogskruis in ontvangst. De... Lees meer

LOENEN - De nabestaanden van zeven soldaten die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië op gruwelijke wijze werden vermoord, namen zaterdag op het Nationaal Ereveld in Loenen een oorlogskruis in ontvangst.

De krijgsgevangen soldaten werden op 19 januari 1942 uit vergelding voor het doen zinken van twee Japanse schepen om het leven gebracht. In totaal ging het om 215 soldaten, hun lichamen werden in zee gegooid. Ruim 70 jaar later namen enkele nabestaanden van de vermoorde soldaten uit het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL) de onderscheiding op het Nationaal Ereveld Loenen in ontvangst.

Op het ereveld werden aan nabestaanden de Mobilisatie-Oorlogskruizen uitgereikt. Zeven jaar geleden werd daar een speciaal monument voor ze onthuld, nadat actrice Wieteke van Dort van een nabestaande hoorde over het drama. Zij maakte zich hard voor een monument omdat de vermoorde soldaten slechts een zeemansgraf hadden gekregen. Tijdens de postume uitreiking van de oorlogskruizen was ze wederom aanwezig om bij het monument een aantal liederen ten gehore te brengen.

Verdediging Tarakan

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven reikte de zeven Mobilisatie-Oorlogskruizen uit. De KNIL-soldaten waren in 1942 gelegerd op het eiland Tarakan voor de oostkust van Borneo. Bij de verdediging van Tarakan wisten de KNIL-soldaten twee Japanse mijnenvegers tot zinken te brengen. Maar ze wisten niet dat de strijd eigenlijk al was opgegeven. De Japanners hadden de telefoonlijnen doorgesneden, daardoor had het capitulatiebericht hen nog niet bereikt. Toen de ­commandant de vijandelijke schepen zag gaf hij dan ook opdracht het vuur te openen.

Uit wraak voor de tot zinken gebrachte mijnenvegers besloten de Japanners de KNIL-soldaten na de verovering van Tarakan over te brengen naar een van hun schepen. Daar werden ze met bajonetten neergestoken en vervolgens geboeid overboord gegooid, op de plek waar de twee mijnenvegers tot zinken waren gebracht.

Onderscheiding ingesteld door Wilhelmina

Ook de Apeldoornse nabestaanden van Henk Maigret ontvingen een oorlogskruis. Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een Nederlandse onderscheiding, ingesteld door koningin Wilhelmina, in een koninklijk besluit van 11 augustus 1948.

Op 1 december 1992 stelde koningin Beatrix het kruis opnieuw in waarbij de voorwaarden werden gewijzigd en het besluit van 1948 werd herroepen. Het kon worden aangevraagd, en vervolgens gekocht, door militairen en oud-militairen die in werkelijke Nederlandse dienst zijn geweest in een periode rond 1940. Het kruis diende in 1948 zelf aangevraagd te worden bij de 'Commissie betreffende het Mobilisatie-Oorlogskruis' dat in Den Haag zetelde. De gedecoreerden moesten 7,50 gulden voor het kruis betalen.

Vierarmig, bronzen kruis

Het door Frans Smits ontworpen Mobilisatie-Oorlogskruis 1939-1945 is een vierarmig, bronzen kruis met een middellijn van iets meer dan 4 centimeter. De armen lijken op zwaardpunten. Tussen de armen van het kruis zijn twee gekruiste steekwapens, het besluit spreekt van 'stormdolken', op een kleine stralenbundel geplaatst. In het midden van het kruis is de in de mobilisatiedagen gedragen helm van de Nederlandse infanterie geplaatst met daarop een lauwertak.

De achterzijde is vlak, met in een cirkelvormig uitgediept vlak de in reliëf uitgevoerde tekst 'DEN VADERLANT GHETROUWE', een citaat uit het Wilhelmus. Het lint is paars met een smalle oranje middenstreep.

Sluiten
Bron: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2397224/Oorlogskruizen-postuum-uitgereikt-aan-vermoorde-KNIL-ers

Geplaatst door M. van Randwijk - OGS op 18 december 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Zeemansgraf


Vak/rij/nummer Mon.Ta-rakan008
Gedenkboek: 39

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Loenen, monument slachtoffers Tarakan

Plaats:
Loenen

Loenen, monument slachtoffers Tarakan
Menu