Roelof Seinen

1912-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 32 jaar geworden

Geboren op 19-09-1912 in Meppel 

Overleden op 02-03-1945 in Varsseveld 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Roelof Seinen

Roelof Seinen wordt geboren in Meppel op 19 september 1912 als zoon van onderwijzer en later schoolhoofd Willem Seinen en Hilligje Rumpt. Zijn ouders zijn het jaar daarvoor getrouwd. Roelof wordt vernoemd naar zijn opa van vaders kant. Het gezin... Lees meer

Roelof Seinen wordt geboren in Meppel op 19 september 1912 als zoon van onderwijzer en later schoolhoofd Willem Seinen en Hilligje Rumpt. Zijn ouders zijn het jaar daarvoor getrouwd. Roelof wordt vernoemd naar zijn opa van vaders kant. Het gezin is remonstrants. Begin jaren dertig volgt Roelof Seinen waarschijnlijk zijn opleiding tot ingenieur in Leeuwarden. Vervolgens wordt hij opzichter bij Rijkswaterstaat.

In de meidagen van 1940 is Roelof als reserve tweede luitenant ingedeeld bij de staf van de zesde divisie te Bennebroek. Waarschijnlijk leert hij daar zijn toekomstige echtgenote Petronella Johanna Carolina Spandaw (geboren in Medan, Indonesië, ca. 1916) kennen want haar ouderlijk huis staat in Heemstede en dat is dichtbij Bennebroek). Op 5 juni 1941 trouwen ze. Ze gaan in Bergentheim wonen en krijgen twee kinderen. Roelof Seinen is sectiecommandant bij de Raad van Verzet en maakt deel uit van de Trouw-groep rondom Derk te Rietstap. Vanaf november 1944 zit hij bij de Binnenlandse Strijdkrachten, gewest 4, district Salland en is hij plaatselijk commandant in Bergentheim. Hij werkt onder andere samen met dorpsgenoten Evert Schippers – leider van de NBS in Bergentheim – en Gerrit Griemink (ook gefusilleerd aan het Rademakersbroek). De groep bestaat uit zo’n 30 man en werkt samen met het verzet in Beerzerveld en Vroomshoop. Roelof Seinen biedt hulp aan piloten. De drie Belgische parachutisten (een kapitein, marconist en soldaat) die uiteindelijk onderdak vinden in de woonwagen van (Rademakersbroek-slachtoffer) Jan de Groot verblijven in november 1944 ook een aantal nachten bij hem thuis. Ze maken onderdeel uit van het Engelse leger en zijn rondom de Slag om Arnhem boven Drenthe uitgeworpen. “Ons huis was er zeer ongeschikt voor”, meldt Seinens echtgenote na de oorlog (bron: aanmeldformulier Erelijst 1940-1945). Ze is op de hoogte van het feit dat haar man bij het strijdende gedeelte van de NBS in Bergentheim zat, maar verder weet ze niks van Roelofs verzetswerk. Alleen dat hij zijn illegale werk “uit principe” deed.

Op 19 januari 1945 wordt Roelof Seinen gearresteerd in Junne (tussen Ommen en Hardenberg). Hij behoort tot de groep van twaalf verzetsstrijders uit de omgeving van Hardenberg, die allen bij het Rademakersbroek worden gefusilleerd en uiteindelijk samen in Bergentheim zullen worden (her)begraven. De andere elf mannen zijn al een week eerder – op 11 en 12 januari – opgepakt. Net als de rest wordt Roelof Seinen gevangen gezet in het beruchte Kamp Erika bij Ommen. Tijdens een verhoor loopt hij schotwonden op dwars door zijn linkerhand en linkerbovenbeen, omdat hij zijn handen – die hij omhoog moet houden – een ogenblik laat zakken. De volgende dag (20 januari) wordt hij naar het Huis van Bewaring in Almelo gebracht. Een cipier en brigadier behandelen Seinen daar zeer goed en hij krijgt veel vrijheid, waarschijnlijk dankzij zijn wat hogere afkomst. Op 21 februari belandt hij uiteindelijk in gevangenis de Kruisberg in Doetinchem.

Op 2 maart 1945 wordt Roelof Seinen gefusilleerd aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek, samen met zijn elf verzetskameraden uit Hardenberg en 34 andere (verzets)mannen uit heel Nederland. Hun dood is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark, die in de laatste oorlogswinter z'n hoofdkwartier heeft in een boerderij in buurtschap De Heurne vlakbij Dinxperlo.

De groep uit Hardenberg en omgeving wordt op vrijdag 27 april samen herbegraven in Bergentheim. De twaalf graven vormen een monument.

Meer lezen? https://de46vanhetrademakersbroek.nl/

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Ina Brethouwer op 13 september 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu